Tegn Amok

Det er sundt at tegne. Det er vigtigt at tegne. En tegning kan udvikle os mentalt, og den kan udtrykke vores indre, vise billeder fra vores hverdag eller fra vores fantasi. Nogle gange er det nemmere at tegne det, vi mener, end at formulere det med ord. Vi støder på tegninger overalt i vores hverdag – i avisen, i børnebogen, tegneserien, byrummet, osv. Med programmet for udstillingen Tegn Amok vil vi aktualisere skagensmalernes tegninger og give lysten til at tegne videre til museets gæster.

 

Laurits Tuxen: P.S. Krøyer går med sin malerkasse i klitten (1904). Pastel på papir. P.S. Krøyer: Sommeraften ved Skagen. (1892). Kul og kridt på karton. Michael Ancher: Dagens arbejde bedømmes. (1883). Blyant på papir.

 

Tegningen var ligeledes en afgørende og vigtig del af skagensmalernes kunstneriske arbejde. Derfor har Skagens Kunstmuseer flere tusinde tegninger af skagensmalerne i samlingen. Flere af dem er aldrig vist frem for publikum før, andre er med kendte og elskede motiver. Der er et væld af eksempler på papirtyper og teknikker. Kunstnerne tegnede med pastelkridt, de udførte akvareller, de skitserede med kul og kridt, de eksperimenterede med pen og tusch og øvede sig med blyanten.

I udstillingen viser vi alt fra kunstnernes børnetegninger til deres flotte færdige værker på papir. Der er skitser og studier, som relaterer sig til senere udgaver i olie, fx Marie Krøyer stående ved stranden i den blå time med hunden ved sin side eller Anna og Michael Ancher i Dagens arbejde bedømmes. Der er små og store, fine og voldsomme, tynde og tykke streger. Der er flotte farver og afdæmpede nuancer. Der er skitsebøger, hvori inspirationen pludselig har grebet kunstneren, og en gnist tændes.

Udstillingen vil indeholde et aktivt udstillingsrum, hvor man som besøgende ikke kun skal bruge øjnene, men også hænderne. Her vil både små og store børn og legesyge sjæle have mulighed for at gå i dialog med skagensmalernes tegninger. Gennem udstillingens temaer vil vi føre publikum igennem en kreativ udviklingsrejse, der vil give lyst og mod til selv at kaste sig ud i alt fra børnetegninger til hurtige modeltegninger eller dybe studier – måske vil nye kunstværker fødes.

Anna Ancher: Michael Ancher maler på en skorsten. 1870’erne. Gouache over blyant på papir.

 

Fun facts om tegning

  • Skagens Kunstmuseer har mere end 4.000 tegninger i samlingen.
  • I Skagens Kunstmuseers samling findes der mere end 140 skitsebøger fyldt med tegninger af skagensmalerne.
  • Der dukkede mere end 600 tegninger op under samlingsgennemgangen i kunstnerhjemmet Anchers Hus i 2018-2022.
  • Blyanten som vi kender den i dag blev opfundet af franskmanden Nicolas J. Conté (1755-1805) i 1795.
  • De fleste mennesker stopper med at tegne, når de når teenagealderen.
  • Som 9-årig illustrerede P.S. Krøyer sin plejefar, Nicolai Krøyer’s zoologiske afhandling.

 

Udstillingen bliver realiseret med støtte fra følgende fonde: Spar Nord Fonden, Lizzi og Mogens Staal Fonden, Hoffmann og Husmans Fond, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat.

Også en stor tak til vores hovedsponsor for Skagens Kunstmuseer: SKAGEN Fondene