Anna Ancher

Anna Ancher, f. Anna Kirstine Brøndum

Anna Ancher var den eneste af skagensmalerne, der var født og opvokset i Skagen. Hun var datter af Ane Hedvig og Erik Brøndum, der drev byens gæstgiveri og købmandsbod. Hun var en helt ung pige, da malerne begyndte at rejse til Skagen. Hun fulgte deres færden og arbejde med stor interesse, og begyndte selv at tegne og male.

En af malerne, der kom til Skagen, var Michael Ancher. Anna og Michael fattede hurtigt interesse for hinanden, blev forlovede i 1878 og gift i 1880. De fik datteren Helga i 1883 og levede sammen i Skagen resten af deres liv. Fra 1884 boede de i huset på Markvej, der nu er indrettet til museet Anchers Hus.

Anna Anchers kunstneriske karriere var enestående alene taget i betragtning, at hun var kvinde på en tid, hvor det ikke var almindeligt, at kvinder fik en kunstnerisk uddannelse – de havde heller ikke adgang til Kunstakademiet. Hun kom imidlertid på Vilhelm Kyhns malerskole for kvinder i København, hvor hun fulgte undervisningen tre vintre i 1875 til 1878. Vilhelm Kyhn mente i øvrigt, at Anna Ancher burde søsætte sin malerkasse, da hun blev mor i 1883 – d.v.s. opgive maleriet og hellige sig de huslige pligter. Det gjorde Anna Ancher heldigvis ikke. Hun udstillede første gang på Charlottenborg i København i 1880 og fik hurtigt succes som maler.

Hun skildrede især de nære omgivelser – hjemmet, kvinders og børns verden. Det var farverne og lyset, mere end det fortællende indhold i billederne, der betød noget for Anna Ancher. På den måde var hun en af de mest moderne af skagensmalerne, og derfor peger hendes malerier frem mod den mere abstrakte kunst, der kom frem i begyndelsen af 1900-tallet.

I denne dramadokumentar kommer du til at høre, hvordan det er som ung pige at vokse op i 1870’erne i det yderste af Danmark og udvikle sig til en af vores største malere. Anna Anchers motiver, arbejde med lys og farver adskiller sig fra de andre store skagensmalere. 

Filmen er produceret af Thin Green Line Productions og sendt på DR i 2019.

Se museumsbutikkens udvalg af produkter med motiver af Anna Ancher.