Skagens Museum

Den 20. oktober 1908 blev Skagens Museum stiftet. Det skete i spisesalen på Brøndums Hotel, hvor Michael Ancher, P.S. Krøyer og Laurits Tuxen samt hotelejer Degn Brøndum og apoteker Victor Chr. Klæbel skrev de første linjer i historien om det museum, der i dag rummer verdens største samling af værker af skagensmalerne.

Skagensmalerne og Skagens Museum

Kunstnerkolonien i Skagen blev grundlagt, da en ung Holger Drachmann besøgte det lille fiskersamfund for første gang i 1872. I årene efter fulgte en gruppe af unge kunstnere, der alle kendte hinanden fra kunstakademiet i København. På den måde opstod efterhånden en af Skandinaviens mest kendte og anerkendte kunstnerkolonier med navne som Michael og Anna Ancher, P.S. Krøyer, Laurits Tuxen, Holger Drachmann, Carl Locher, Thorvald Bindesbøll, Ulrik Plesner, Christian Krohg og Oscar Björck.

Skagens Museum blev bygget i Brøndum Hotels gamle have. Her ligger stadig de to fredede bygninger, Havehuset, hvor Michael og Anna Ancher boede de første år af deres ægteskab, samt et gamle korntørringsmagasin, som P.S. Krøyer brugte som atelier. Da museumsbygningen stod færdig i 1928 bestod samlingen af 325 værker. Gennem årene, og ikke mindst efter fusionen med Michael og Anna Anchers Hus og Drachmanns Hus i slutningen af 2014, er den fælles samling nu vokset til næsten 9000 værker.

Bygningen og museet

Fra 1911 og indtil museumsbygningen, der blev tegnet af Ulrik Plesner, stod færdig i 1928, fungerede Krøyers Hus som udstillingssted. Krøyers Hus fortsatte som en afdeling af Skagens Museum indtil 1940, da 2. verdenskrig brød ud. Brøndums spisesal blev flyttet over på museet i 1946. Den dag i dag udgør spisesalen stadig hjertet af museet, og er på den måde både kernen af og hele begyndelsen på museets historie.

Museet på Brøndumsvej er blevet udvidet flere gange. I 1982 fik museet sin første tilbygning, der indeholdt et øget udstillingsareal samt et lille tegningsmagasin. I 1989 blev der udvidet med en butik, toiletter og en mindre kælder til depot og personale. I slutningen af 2004 blev museet udvidet endnu engang, denne gang med et lille gult bindingsværkshus, beliggende på Sct. Laurentii Vej 9. Huset var en gave fra Bikubenfonden, og ”Bikuben” bliver i dag blandt andet brugt til de populære malerskoler.

I 2008, hundredeåret for stiftelsen af Skagens Museum, blev beslutningen om en gennemgribende renovering og udvidelse af museet taget. Projektet gik i gang i 2014, og den 12. februar 2016 kunne Hendes Majestæt Dronning Margrethe endelig erklære det udvidede og gennemrenoverede Skagens Museum for åbent.