Laurits Tuxen

Laurits Regner Tuxen

Laurits Tuxen voksede op i København. Faren var søofficer, og Tuxen ville egentlig have været marinemaler. På Kunstakademiet blev han sammen med Krøyer betragtet som en af de dygtigste elever, og derfor blev han opfordret til at stile mod figurmaleriet, som regnedes for den fornemste genre.
Tuxen kom første gang til Skagen i 1870, og han besøgte stedet igen flere gange i løbet af 1870’erne. Der skulle imidlertid gå mere end 20 år, før han i 1901 igen kom til Skagen. I de mellemliggende år videreuddannede Tuxen sig i Paris sammen med P.S. Krøyer, og han var initiativtager til oprettelsen af Kunstnernes Frie Studieskoler i København. Desuden rejste han meget rundt pga. store bestillingsopgaver fra Europas konge- og fyrstehoffer. Han malede bl.a. kæmpestore familieportrætter af Kong Christian 9. og Dronning Louise med deres familie, af den engelske dronning Victoria med sin familie og af den russiske tsarfamilie.
Tuxens første hustru, den belgiske Ursule de Baisieux, døde af tuberkulose i 1899. I 1901 giftede han sig med den norske Frederikke Treschow, og de bosatte sig i København sammen med Tuxens to døtre, Yvonne og Nina. Samme år købte parret Madam Bendsens hus i Skagen, som de byggede om til en herskabelig sommerbolig og døbte Dagminne. I de følgende år malede Tuxen en lang række billeder i Skagen. Det var nu især de nære motiver, der optog ham: Familien, vennerne, landskabet, havet og havens blomster. Desuden engagerede han sig stærkt i oprettelsen af Skagens Museum.

Se udvalget af produkter og gaveartikler inspireret af Laurits Tuxen i museets webshop.