Johannes Wilhjelm

Johannes Martin Fasting Wilhjelm

Johannes Wilhjelm tilhører kredsen af yngre skagensmalere. Wilhjelm var elev på kunstakademiet i København i 1890, men fra 1892-1894 gik han på Kunstnernes Frie Studieskoler under P.S. Krøyer. I 1893 tog han med maleren Kristian Zahrtmann til Italien og debuterede samme år på Charlottenborgs Forårsudstilling, hvor han udstillede regelmæssigt indtil sin død.

Wilhjelm fortsatte sin uddannelse på Kunstnernes Frie Studieskoler i 1903-1904, hvor det var Zahrtmann, der stod for undervisningen. Undervisningen og rejserne til Italien fik stor betydning for Wilhjelm.

Wilhjelm  deltog i Krøyers begravelse i november 1909, og han vendte tilbage til Skagen i årene 1910-1913. I Skagen købte han Winthers købmandsgård i Skagen Østerby i 1916, som han indrettede til privatbolig, og han blev herefter en regelmæssig gæst i byen. Skagens Kunstmuseer ejer flere af hans værker, de fleste med motiver fra Skagen, men også et enkelt billede fra Civita d’Antino.

Johannes Wilhjelm malede flere billeder af Den Tilsandede Kirke, men også billeder af familien ved stranden eller i haven optog ham.