JEG ER HAV

Holger Drachmann med pen og pensel

28.09.2019 – 24.05.2020 | Skagens Museum

Drachmann var uddannet marinemaler fra Det kongelige danske Kunstakademi og udgik således af guldaldertradition, der forfinede det maritime maleri i løbet af det 19. århundrede, men Drachmann var også påvirket af nye strømninger fra det europæiske fastland, hvor især den franske naturalisme gjorde op med borgerskabets idealer og søgen mod harmoni.

Tidligt lagde Drachmann i både sine malerier og sin kunstkritik afstand til Eckersbergs og hans elevers nydelige skibsportrætter, som ifølge Drachmann savnede realisme. Det var imidlertid i Drachmanns litterære skildringer af havet, at han selv fandt plads blandt Det Moderne Gennembruds mænd.

JEG ER HAV undersøger havet som motiv i Drachmanns malerier i perspektiv til hans omfattende digtning og til det livseksperiment, som Drachmann som kompromisløs boheme kastede sig ud i.

Udstillingen samler værker af Drachmann fra Skagens Kunstmuseers tre huse, der for første gang kan opleves samlet. Samlingen indeholder værker fra hele Drachmanns karriere med hovedvægt på Drachmanns sene produktion.

I forbindelse med forberedelserne til udstillingen kan man i månederne inden udstillingen følge konserveringen af 18 af Drachmanns værker, der befinder sig i kritisk bevaringstilstand. Konserveringen af værker er blevet mulig takket være finansiel støtte fra  Slots- og Kulturstyrelsen.