JEG ER HAV

Holger Drachmann med pen og pensel

28. september 2019 – 24. maj 2020 | Skagens Museum

Drachmann var uddannet marinemaler fra Det kongelige danske Kunstakademi og udgik således af guldaldertraditionen, der forfinede det maritime maleri i løbet af det 19. århundrede. Men Drachmann var også påvirket af nye strømninger fra det europæiske fastland, hvor især den franske naturalisme gjorde op med borgerskabets idealer og søgen mod harmoni.

Tidligt lagde Drachmann i både sine malerier og sin kunstkritik afstand til Eckersbergs og hans elevers nydelige skibsportrætter, som ifølge Drachmann savnede realisme. Det var imidlertid i Drachmanns litterære skildringer af havet, at han selv fandt plads blandt Det Moderne Gennembruds mænd.

JEG ER HAV undersøger havet som motiv i Drachmanns malerier. Den del af Drachmanns arbejde sættes i perspektiv til hans omfattende digtning og til det livseksperiment, han som kompromisløs boheme kastede sig ud i.

Udstillingen samler værker af Drachmann fra Skagens Kunstmuseers tre huse. Det er således første gang, værkerne kan opleves samlet. Samlingen indeholder værker fra hele Drachmanns karriere, men hovedvægt er lagt på hans sene produktion.

Udstillingen er støttet af:

A.P. Møller Fonden ~ Arne V. Schleschs Fond ~ Boghandler Henning Clausens Fond ~ Dansk Tennis Fond ~ Lademanns Fond ~ Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat