Fokus

Fikspunkter fra samlingen

I anden halvdel af 1800-tallet blev Skagen hjemsted for en koloni af nogle af de største skandinaviske kunstnere. I samlingsophængningen berettes om skagensmalerne ud fra et udvalg af bemærkelsesværdige værker.
Skagensmalerne er blandt Skandinaviens mest kendte kunstnere. Siden 1908 har Skagens Museum indsamlet og udstillet værker af gruppen af hovedsageligt danske, svenske og norske malere, der virkede i Skagen omkring det forrige århundredeskifte. I dag er Skagens Museum rammen om verdens største samling af kunstnerkoloniens værker.  

Den aktuelle ophængning på Skagens Museum er bygget op i grupper omkring en række centrale værker fra museets samling. I hvert rum er der særligt fokus på ét værk, der giver perspektiv til de øvrige i gennem det netværk af venskaber, forbindelser og inspirationer, der er et særligt træk ved en kunstnerkolonis arbejde.

Udstillingens værker fortæller også en historie om en dynamisk kunstsamling, der er under stadig udvikling – selvom hovedparten af værkerne er mere end 100 år gamle.

Skagensmalerne skabte nogle af de mest betydningsfulde og kendte kunstværker i skandinavisk kunsthistorie, der allerede var fejret i deres samtid. Værker der er set og gengivet utallige gange. På udstillinger, i aviser, på film og måske endda på en kagedåse. Skagensmalernes værker er både kendte og velkendte. Alligevel rykker vores billede af kunstnerkolonien sig.

På udstillingen vises værker af: Anna Ancher, Helga Ancher, Michael Ancher, Oscar Björck, Christian Blache, Gad Frederik Clement, Holger Drachmann, Viggo Johansen, Christian Krohg, Marie Krøyer, P.S. Krøyer, Carl Locher, Waldemar Nyström og Laurits Tuxen.