Viggo Johansen

Viggo Johansen
Viggo Johansen hører til kredsen af skagensmalere, men i sin eftertid har han ufortjent stået lidt i skyggen af de mere kendte kunstnere. Han kom til Skagen i sommeren 1875 på opfordring af Michael Ancher – de to kendte hinanden fra Kunstakademiet. Især personligt blev dette besøg skelsættende for Viggo Johansen: i Brøndums gæstgivergård traf han søstrene Henriette og Martha Møller, kusiner til Anna Ancher. Martha og Viggo Johansen blev forlovede samme sommer, og de blev gift i 1880.
Viggo Johansen voksede op i en villa på Gl. Kongevej i København. Som 17-årig begyndte han på Kunstakademiet, hvor han blev anset for at være meget talentfuld. Derfor blev han uddannet som figurmaler, en uddannelse der på det tidspunkt blev betragtet som den fineste. Det lykkedes ham dog aldrig at få sin afgangseksamen, en skæbne han delte med flere kendte kunstnere, bl.a. Michael Ancher.
I 1880’erne tilbragte Viggo Johansen somrene i Skagen sammen med Martha og en hastigt voksende børneflok. Familien lejede sig ind i Madam Bendsens hus, og i de år malede Viggo Johansen en række fine landskabsbilleder fra Skagen. Derudover var familien hans foretrukne motiv. Han malede børnene og Martha i mange forskellige dagligdags situationer – intime, lavmælte og stemningsfyldte skildringer. I årene omkring århundredeskiftet kom familien Johansen ikke på Skagen på grund af uoverensstemmelser med P.S. Krøyer og hans hustru Marie Krøyer.
Arbejdet med undervisning fyldte meget i Viggo Johansens karriere. I begyndelsen af 1880’erne underviste han på De Frie Studieskoler, i 1888 blev han lærer på den nyoprettede Kvindeskole på Kunstakademiet, og fra 1906 til 1920 virkede han som professor på Kunstakademiet.

Se udvalget af produkter inspireret af Viggo Johansen i museumsbutikken.