Samlingen

Museets aktuelle samlingsophængning begynder ved begyndelsen denne gang: ved de første malere, som kom til Skagen endnu før kunstnerkolonien var etableret, og den følger de nytænkende kunstnere, der skulle blive kendt som skagensmalerne, og de udviklinger, de gennemgik i deres kunstneriske virke. ”På museet plejer vi at begynde fortællingen om skagensmalerne lige dér hvor de bryder med Akademiet, bliver inspireret af nye strømninger fra Frankrig og begynder at male anderledes, men der er også en enorm interesse for hvad de egentlig brød med og hvordan man kan se de nye strømninger i skagensmalernes værker. Det forsøger vi at vise med den nye samlingsophængning og med de vægtekster, der følger med – vi vil gerne give publikum en fornemmelse af den historie, der udspiller sig fra de første malere kom, og til kunstnerkoloniens højdepunkt,” siger Charlotte Linvald, kunstfaglig chef på Skagens Kunstmuseer. ”Man får nogle værktøjer til at åbne værkerne, både fordi man kan se udviklingen i måden, de har malet på, men formidlingen giver også nogle historier og kontekster som gør det nemmere at pakke værkerne ud. Hvad sker der på værket? Hvem er malet? Hvilke historier har kunstnerne ville fortælle?”

Museets nye samlingsophængning er inddelt i temaerne De første skagensmalere, Nye tider, Kunstnerkolonien, På rejse, Aftenselskaber, Det grønne rum, Portrætter, Jagtfællesskabet, Hav, Skagen By, Anna Anchers fiskersamfund, Familien Brøndum samt Krøyer på rejser.” Temaerne giver os også mulighed for at forbinde skagensmalerne til en mere international kontekst. De gik ikke bare ud og malede haver, fordi det var hyggeligt – det var faktisk en større strømning i hele Europa, at man malede haver og kultiverede landskaber,” forklarer Linvald. Temaerne gør det desuden muligt for museet at vise en bred repræsentation af de kunstnere, samlingen rummer. Således kan man se bl.a. Michael Ancher, Laurits Tuxen, Holger Drachmann, Viggo Johansen, Oscar Björck, Carl Locher, Anna Ancher og P.S. Krøyer.

Og så håber Linvald, at den nye ophængning udvider oplevelsen af det Skagen, man træder ud i, når man forlader museet: ”Jeg håber, at det åbner for nogle dialoger, der fortsætter, når gæsterne forlader museet, for det exceptionelle heroppe er jo netop, at man træder direkte ud i motiverne. Jeg håber, at kunstoplevelsen på den måde fortsætter.”