Marie Krøyer

Nordjyske
Jyllands-Posten
Marie Krøyer: Solbeskinnet pergola fra Ravello. 1890. Skagens Kunstmuseer

 

Mange kender fortællingen om den nærmest overjordiske skønhed, der malede en smule, giftede sig med kunstnergeniet P.S. Krøyer og opgav penslen. Færre kender den historie og kreative kavalkade, som Skagens Museum udfolder nu. Udstillingen er åben fra 5. maj-3. september 2023.

For Marie Krøyer holdt op med at male, men hun holdt ikke op med at skabe. På udstillingen Marie Krøyer vises udpluk fra hendes livslange kreative arbejde: Tegninger, møbel-, tekstil- og interiørdesign suppleret med dagbogsnoter, smykker og ikke mindst et indblik i det ganske særlige netværk, Marie Krøyer samlede omkring sig og som prægede hendes kunst og karriere.

 

Marie Krøyer: Vasketøj mellem gavle, 1891/94, Skagens Kunstmuseer. Dør med håndtag, nøglehuller og hængsler designet til villaen i Bergensgade 10, København, (1898). Marie Krøyer: Valmue, 4. juli 1899, Akvarel på papir, privateje.

 

En kunstner i sin egen ret
”Hun var en kunstner i sin egen ret, og det er den kunstner, vi viser frem i denne udstilling,” siger kunsthistoriker og museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer, Mette Bøgh Jensen.

”Vi viser altså ikke alle hendes mands smukke billeder af hende – selvom der også er et par med – men først og fremmest hendes eget værk. Man har ofte sagt, at hun ikke nåede at producere så meget, men det er kun korrekt, hvis man nøjes med at se på malerierne. Hvis man derimod udvider blikket til at omfatte design og formgivning, er det et helt livs kreativt arbejde og meget fremsynet arbejde, der står frem.”

 

Udstillingen præsenterer desuden Marie Krøyers tre hjem i Skagen, København og Sverige som hendes kunstneriske hovedværker. Hjemmene vises på Skagens Museum gennem tre specialbyggede miniaturemodeller, som er opbygget af arkitektstuderende fra Arkitektskolen i Aarhus.

 

En sjælden samling af Marie Krøyers værker
Værker og genstande kommer fra Skagens Kunstmuseer, men også fra private samlere i Danmark, Sverige, Finland og Tyskland og fra Den Hirschsprungske Samling, Statens Museum for Kunst, Det Kongelige Bibliotek, Nationalmuseet, Alfvéngården, Leksands Kommune og Malmö Kunstmuseum i Sverige samt Museum Kunst der Westküste i Tyskland.

”Besøgende skal glæde sig til den her udstilling, for vi viser en række Marie Krøyer-værker, som ellers ikke er offentligt tilgængelige, særligt fra privatejere i Sverige,”

siger Bøgh Jensen.

”På Skagens Museum har vi verdens største samling af hendes værker, men ellers er rigtig meget af hendes arbejde spredt rundt i Norden. Nu samler vi en stor del af dem – og også nogle, der ikke har været vist før.”

 

Marie Krøyer: Til Vort Hiem, 1900. Læderindbundet fotoalbum med jernhængsler, pen, blyant, akvarel og fotografi, privateje, deponeret på Den Hirschsprungske Samling. Marie Krøyer: Roser i blåmønstret vase, 28. april 1890, privateje

 

Det hele samles i en elegant udstillingsarkitektur skabt af Mentze Ottenstein.

Udstillingen er skabt i samarbejde med Den Hirschsprungske Samling, hvor den åbner senere på året.

I 2024 vises Marie Krøyer på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Udstillingen er realiseret med støtte fra følgende fonde: 15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Axel Muusfeldts Fond, Beckett-Fonden, Dansk Tennis Fond, Ernst B. Sund Fonden, Hoffman & Husmans Fond, Knud Højgaards Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Manufakturhandlerforeningen i Kjøbenhavns Almene Fond, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Toyota-Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Også en stor tak til vores sponsorer:
Udstillingssponsor: Skagen Beton
Hovedsponsor for Skagens Kunstmuseer: SKAGEN Fondene