Krøyer og Paris

Jyllands-Posten
Kulturen.nu
Politiken
Nordjyske
Kristeligt Dagblad

13. maj 2022 – 18. september 2022 | Skagens Museum

Peder Severin Krøyer: Skagboere går ud på nattefiskeri. Sildig sommeraften, 1884. © Musée d’Orsay, Paris.

I udstillingen kunne man komme helt tæt på Krøyer og hans franske inspiration i Skagens Museums hidtil største og mest prestigefyldte internationale udstilling. Krøyers malerier hang på udstillingen side om side med en perlerække af den franske kunstscenes mest betydningsfulde malere og værker fra slutningen af 1800-tallet. Fra Claude Monets imponerende mesterværk, Impression, soleil levant (Indtryk. Solopgang) fra 1872, til hele syv sjældne værker af en af Krøyers største idoler: Jules Bastien-Lepage.

Anders Zorn: Fisker i St. Yves, 1888. © Musée des Beaux-Arts, Pau (depositum fra Musée d’Orsay, Paris). P.S. Krøyer: Kvindelig model. Halvfigur. 1878. © Skagens Kunstmuseer. Jules Breton: Akssamleren. 1877. © Musée des Beaux-Arts, Arras (depositum fra Musée d’Orsay, Musée). 

Se mange flere videoer fra udstillingen her:

https://www.youtube.com/c/skagensmuseum/videos

Tag udstillingen med hjem

”Lysets elsker” kaldte en fransk kritiker den danske maler P.S. Krøyer (1851-1909), der i mere end to årtier havde nær tilknytning til den parisiske kunstscene. Krøyer var i ”Lysets by” næsten hvert år fra 1877 til 1903. Her deltog han i udstillinger, blev anmeldt af franske kritikere og opbyggede et stort netværk. Hans oplevelser i Paris formede ham som kunster og fik stor betydning for hans exceptionelle maleteknik, for kunstnerkolonien i Skagen og en hel generation af danske malere, for hvem Krøyer var bindeleddet til det franske kunstnermiljø.

Tag Krøyer og Paris med hjem og læs om baggrunden for udstillingen samt nyd det fulde katalog af de udstillede værker.

https://skagenskunstmuseer.dk/produkt/kroeyer-og-paris-franske-forbindelser-og-nordiske-toner/

Den største internationale satsning på Skagens Kunstmuseer nogensinde

Paul-Albert Besnard: Madame Roger Jourdain. 1886. © Musée d’Orsay, Paris

Ikke siden den første store udstilling af fransk kunst i Danmark i 1888, har det været muligt at opleve så mange af den franske kunstscenes hovedværker fra slutningen af 1800-tallet samlet i Danmark. Udstillingen rummer foruden en række af Krøyers egne hovedværker en stribe spektakulære indlån fra en række internationale museer. Med navne som Bastien-Lepage, Léon Bonnat, Paul-Albert Besnard, Léon Pelouse, Jules Breton, Aimé Morot, Auguste Rodin og Alfred Philippe Roll – foruden Krøyer selv – er der tale om en særudstilling i, ja, særklasse. Men det er også muligt at opleve den af de danske kunstnere så beundrede realist Jean-François Millet og flere andre kunstnere, der har haft betydning for Krøyer. Dertil kommer en gruppe af den franske impressionisme, der præsenteres af bl.a. Monet, Caillebotte, og Sisley.

Impressionismens hovedværk var for første gang i Danmark

Claude Monet, Indtryk. Solopgang,.1872. © Musée Marmottan Monet, Paris

Claude Monets imponerende Impression, soleil levant (Indtryk. Solopgang) var på udstillingen frem til den 4. juli 2022. 

Afslutningen på et langt forskningsprojekt

Udstillingen Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner markerede afslutningen på et treårigt forskningsbaseret samarbejde mellem Musée Marmottan Monet i Paris og Skagens Kunstmuseer. Samarbejdet introducerede i 2021 Krøyer for det franske publikum med udstillingen L’heure bleue de Peder Severin Krøyer på Musée Marmottan Monet.

Forskningsindsatsen blev ledt af den franske kunsthistoriker Dominique Lobstein og Mette Harbo Lehmann, kunsthistoriker og museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer.

Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner kunne opleves på Skagens Museum fra den 13. maj – 18. september. 

Det samlede projekt er under protektion af Hendes Majestæt Dronningen.

Projektet blev til med til støtte fra:

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond 

Augustinus Fonden

Beckett-Fonden

Knud Højgaards Fond

Lemvigh-Müller Fonden 

Ny Carlsbergfondet 

Spar Nord Fonden