Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner

Politiken
Nordjyske
Kristeligt Dagblad

Museuminspektør Mette Harbo Lehmann fortæller om udstillingen. 56 sek.

Peder Severin Krøyer: Skagboere går ud på nattefiskeri. Sildig sommeraften, 1884. © Musée d’Orsay, Paris.

Kom helt tæt på Krøyer og hans franske inspiration i Skagens Museums hidtil største og mest prestigefyldte internationale udstilling, Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner. Krøyers malerier hænger på udstillingen side om side med en perlerække af den franske kunstscenes mest betydningsfulde malere og værker fra slutningen af 1800-tallet. Fra Claude Monets imponerende mesterværk, Impression, soleil levant (Indtryk. Solopgang) fra 1872, til hele syv sjældne værker af en af Krøyers største idoler: Jules Bastien-Lepage.

Anders Zorn: Fisker i St. Yves, 1888. © Musée des Beaux-Arts, Pau (depositum fra Musée d’Orsay, Paris). P.S. Krøyer: Kvindelig model. Halvfigur. 1878. © Skagens Kunstmuseer. Jules Breton: Akssamleren. 1877. © Musée des Beaux-Arts, Arras (depositum fra Musée d’Orsay, Musée).

Kom med bag tæppet på vores store udstilling “Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner.
Længde ca. 17 min. 1. version med danske undertekster efterfulgt af 2. version med engelske undertekster.

Største internationale satsning på Skagens Kunstmuseer nogensinde

Paul-Albert Besnard: Madame Roger Jourdain. 1886. © Musée d’Orsay, Paris

Ikke siden den første store udstilling af fransk kunst i Danmark i 1888, har det været muligt at opleve så mange af den franske kunstscenes hovedværker fra slutningen af 1800-tallet samlet i Danmark. Udstillingen rummer foruden en række af Krøyers egne hovedværker en stribe spektakulære indlån fra en række internationale museer. Med navne som Bastien-Lepage, Léon Bonnat, Paul-Albert Besnard, Léon Pelouse, Jules Breton, Aimé Morot, Auguste Rodin og Alfred Philippe Roll – foruden Krøyer selv – er der tale om en særudstilling i, ja, særklasse. Men det er også muligt at opleve den af de danske kunstnere så beundrede realist Jean-François Millet og flere andre kunstnere, der har haft betydning for Krøyer. Dertil kommer en gruppe af den franske impressionisme, der præsenteres af bl.a. Monet, Caillebotte, og Sisley.

Arkivar Claus Grønne fortæller i denne video om udstillingen i København. Dansk tekst. 7 min.

Impressionismens hovedværk var for første gang i Danmark

Claude Monet, Indtryk. Solopgang,.1872. © Musée Marmottan Monet, Paris

Claude Monets imponerende Impression, soleil levant (Indtryk. Solopgang) var på udstillingen frem til den 4. juli 2022.

Jules Bastien-Lepage, Tiggeren,1880, © Ny Carlsberg Glyptotek. P.S. Krøyer, Komiteen for den franske kunstudstilling i København, 1888, © Ny Carlsberg Glyptotek, København. Gaston Édouard Le Senechal de Kerdreoret, Østerssamlere ved Cancale, 1890. © Musée d’Art, Histoire et Archéologie, Evreux. Léon Germain Pelouse, Vejen fra Lanriec til Concarneau i måneskin, 1878, Musée des Beaux-Arts, Rouen

Impressionisme, en ny radikal stil

Betegnelsen impressionisme dukkede for første gang op i pressen i 1874, men det var to år tidligere, Claude Monet skabte Impression, soleil levant – det værk, der kom til at lægge navn til denne nye kunstretning. Krøyer ser med al sandsynlighed impressionisterne første gang på deres fjerde udstilling i 1879. Kunstnerkolonien i Skagen opstår i de samme år som impressionismen, men her hører lighedspunkterne dog op. Skagensmalerne maler overvejende naturalistisk og realistisk, og i 1870’erne virker impressionismen ekstrem på mange af dem. Herefter ses en gryende interesse for stilen, og flere skandinaviske kunstnere begynder at bruge forskellige elementer af gruppens virkemidler uden dog at blive impressionister i den franske betydning af den grund.

Afslutningen på et langt forskningsprojekt

Udstillingen Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner markerer afslutningen på et treårigt forskningsbaseret samarbejde mellem Musée Marmottan Monet i Paris og Skagens Kunstmuseer. Samarbejdet introducerede sidste år Krøyer for det franske publikum med udstillingen L’heure bleue de Peder Severin Krøyer på Musée Marmottan Monet i 2021. Forskningsindsatsen ledes af den franske kunsthistoriker Dominique Lobstein og Mette Harbo Lehmann, kunsthistoriker og museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer.

Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner kan opleves på Skagens Museum fra den 13. maj – 18. september.

Monets mesterværk dog kun frem til den 4. juli. Den daglige åbningstid er udvidet i hele perioden fra 9:00 – 19:00 for at tilgodese et forventet større publikum.

Det samlede projekt er under protektion af Hendes Majestæt Dronningen.

Claude Monet,Spadseretur nær Argenteuil,1875, © Musée Marmottan Monet, Paris.