2. juni – 29. december 2017 | Skagens Museum
“Oscar Björcks maleri Båden sættes i søen har altid stået for mig, som et af de bedste malerier på Skagens Museum. Jeg har tit beundret hans teknik, og da jeg kom på idéen om at lave et dobbeltværk med titlen Together we get somewhere, var det oplagt at gå mere i dybden med Björcks maleri.”
Jacob Rantzau 2013
I efteråret 2013 fik kunstneren Jacob Rantzau (f. 1973) helt ekstraordinært lov til at arbejde i Krøyers Atelier i Skagens Museums have. Rantzau fik lov til at låne atelieret, fordi han var i gang med at arbejde på to større værker med titlen Together we get somewhere. Værkerne var bl.a. meget inspireret af den svenske kunstner Oscar Björcks billede Båden sættes i søen. Skagen fra 1884, der tilhører Skagens Kunstmuseer og hænger på Skagens Museum.
Under opholdet i Krøyers Atelier fik Rantzau mulighed for at kigge nærmere på Björcks maleri samtidig med, at han arbejdede med skitserne til de to værker. Der er mere end 130 år mellem Björcks og Rantzaus værker og bortset fra den tidslige afstand, er der også stor forskel på det betydningsmæssige indhold af deres værker. Det meningsfulde (sam)arbejde, som Björck skildrer i sit maleri, hvor fire fiskere hjælper hinanden med at få båden i søen, er i Rantzaus to værker forvandlet til håbløst sisyfosarbejde – båden rokker sig ikke ud af stedet, selv om de to personer ror og ror, og i det andet værk får de aldrig skovlet vandet væk. I modsætning til Björcks billede har Rantzau fokus på båden i det ene maleri og på havet i det andet. Han adskiller altså de to elementer, som Björck har kombineret i sit værk.
Selv om Rantzaus værker er inspireret af Båden sættes i søen. Skagen har værkerne ikke tidligere været udstillet sammen, men det bliver de nu i udstillingen Björck & Rantzau. Together we get somewhere. Her vises Björcks maleri sammen med Rantzaus to værker Together we get somewhere. Desuden udstilles ca. 60 skitser og forarbejder til Rantzaus to værker.
Jacob bor og arbejder i Kattrup mellem Horsens og Skanderborg. Hans kunstneriske forbilleder er bl.a. den hollandske kunstner Rembrandt (1606-69), den engelske maler Lucian Freud (1922-2011) og norske maler Odd Nerdrum (f. 1944). I sine malerier kredser Jacob altid på en eller anden måde om menneskefiguren, og maleriernes baggrunde er ofte mørke og uigennemtrængelige. De senere år har han dog udviklet en lysere og mere blå palet, bl.a. inspireret af friluftsmaleriet og nogle af skagensmalerne.