Jesper Wung-Sung modtager Drachmannlegatet 2022

Foto: Maria Fonfara

  • Den 19. november 2022 uddeles Drachmannlegatet til forfatter Jesper Wung-Sung ved et offentligt arrangement på Skagens Museum.
  • Drachmannlegatet er et af Danmarks ældste forfatterlegater og er blevet uddelt siden 1917. Med legatet følger et ophold på Klitgaarden Refugium og 15.000 kroner.
  • Jesper Wung-Sung tildeles legatet for sit samlede forfatterskab, hvor han fremstår som en ”alsidig og nysgerrig kunstner”, der bevæger sig ”ubesværet i flere genrer, men det er overalt den samme stemme, der taler varmt og nærværende til os. Med et glimt i øjet og en barok fantasi forstår han at give virkeligheden vokseværk, så den fremstår med drømmenes klare farver og skarpe konturer.”

Drachmannlegatet tildeles i år den danske forfatter Jesper Wung-Sung. Legatets komité har udpeget den danske romanforfatter, som tager imod prisen med glæde og ære: ”Når jeg kaster et blik ned over listen over tidligere modtagere, er jeg ikke kun glad men også beæret. Det er en liste over nogle af de fineste forfattere, vi har herhjemme – og forfattere som jeg selv har læst og stadig læser: Tom Kristensen, Martin A. Hansen, Ole Sarvig, Cecil Bødker, Frank Jæger. Der er mange af de gode, gamle, men i nyere tid er legatet også tildelt de dygtigste af de dygtige af mine kollegaer. Derfor er det en ære at blive en del af det selskab,” siger Wung-Sung.

De levende fortællinger
Jesper Wung-Sung tildeles legatet for sit rige og vekslende forfatterskab. Wung-Sung har vakt sine historier til live i et sjældent bredt genrespænd: bøger for børn, unge og voksne flyder fra hans pen i form af både noveller og romaner fyldt med lige dele humor og alvor. Siden debuten i 1998 med netop novellesamlingen To ryk og en aflevering har han skrevet alt fra slægtshistorier i En anden gren (2017) over den groteske julekalender for børn, Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver (2018) til romanen Kvinde set fra ryggen (2021).
Legatets komité skriver: ”Jesper Wung-Sung er den fødte storyteller, han griber både unge og voksne læsere med den gode histories magnetiske tiltrækning, og han gør det i et åbent, originalt og billedrigt sprog, der vækker læserens fantasi og gør personerne så levende, at man synes, man kan mærke dem trække vejret.”
Netop denne karakteristik glæder Wung-Sung: ”Det er meget fine ord, og det glæder mig at høre. Særligt fordi det er min ambition og mit udgangspunkt som forfatter,” siger han. ”Mit udgangspunkt er, at jeg kan fortælle en historie til et andet menneske, som sidder et eller andet sted derude og det, som er det forunderlige er, at litteraturen skaber et intimt rum, hvor vi kommunikerer på en måde, som man ikke ville gøre, hvis man sad til et middagsselskab. Det er en tro på, at man kan tale om noget livsvigtig, ja, måske livsændrende med læseren. Og ambitionen er jo så, at de personer, som jeg skildrer, som jo i bund og grund ikke består af andet end små, sorte tegn på et hvidt stykke papir, i virkeligheden kan rejse sig fra papiret og blive så sande og tredimensionelle som noget menneske kan være.”

Drachmannlegatet uddeles på Skagens Museum den 19. november 2022 klokken 15.00, hvor der også vil være lejlighed til at møde forfatteren. Billetter til arrangementet kan købes her >

Foto: Les Kaner

Blå bog
Jesper Wung-Sung
Født 23. maj 1971 i Marstal
Studier i litteratur, engelsk og dansk på Københavns Universitet
Debuterede i 1998 med novellesamlingen To ryk og en aflevering
Har over 40 udgivelser bag sig
Har bl.a. modtaget Bogforums Debutantpris i 1998, De Gyldne Laurbær i 2017, Kulturministeriets Børne- og Ungdomsbogspris og Søren Gyldendal Prisen (B&U) i 2022 samt en række arbejds- og rejselegater.

Kontaktoplysninger
Legatmodtageren er tilgængelig for henvendelser. Ønskes kontakt, kan henvendelse rettes til:

Anne Walther
Kommunikationschef på Skagens Kunstmuseer
Tlf. 42 92 04 34 / adw@skagenskunstmuseer.dk

Drachmannlegatet
Legatet er et af Danmarks ældste forfatterlegater og har været uddelt hvert år siden 1917 – med ganske få undtagelser. Det uddeles altid omkring Holger Drachmanns fødselsdag den 9. oktober.
Se tidligere legatmodtagere her >

Klitgaarden
Klitgaarden er et refugium for forskere og kunstnere. Bygningen er opført i 1914 af Kong Christian d. X som privat feriebolig for kongefamilien og er tegnet af Ulrik Plesner. I de historiske rammer er der mulighed for at arbejde og udvikle kunst og videnskab under inspirerende, rolige og rekreative forhold. Den drivende fond uddeler to gange årligt legatophold til forskere og kunstnere.
Læs mere her >

Legatkomitéens motivation

Årets legatmodtager står midt i et rigt blomstrende forfatterskab, der både henvender sig til børn, unge og voksne. Siden sin debut i 1998 med novellesamlingen To ryk og en aflevering har Jesper Wung-Sung udfoldet sig som en generøs, på én gang humoristisk og alvorlig fortæller, altid med noget vigtigt på hjerte.

Som den alsidige og nysgerrige kunstner han er, bevæger Jesper Wung-Sung sig ubesværet i flere genrer, men det er overalt den samme stemme, der taler varmt og nærværende til os. Med et glimt i øjet og en barok fantasi forstår han at give virkeligheden vokseværk, så den fremstår med drømmens klare farver og skarpe konturer.

Jesper Wung-Sung er den fødte storyteller, han griber både unge og voksne læsere med den gode histories magnetiske tiltrækning, og han gør det i et åbent, originalt og billedrigt sprog, der vækker læserens fantasi og gør personerne så levende, at man synes, man kan mærke dem trække vejret.

Et gennemgående tema i forfatterskabet er drengens og den unge mands livtag med følelser, identitet og voksenliv, men Jesper Wung-Sung kan skrive lige så indlevet og oplevelsesnært fra en kvindelig synsvinkel, sådan som det sker i den biografiske roman Kvinde set fra ryggen om Vilhelm Hammershøis hustru Ida og hendes liv med den geniale, indadvendte maler.

Overalt udviser Jesper Wung-Sung den samme anfægtede og klarsynede opmærksomhed over for det eksistentielle gab, der kan opstå mellem et menneske, ungt eller voksent, og dets omgivelser. Skriften er altid personlig, men aldrig privat, heller ikke i romanen En anden gren om forfatterens kinesiske oldefar, hvor datidens indskrænkede blik på raceforskelle danner baggrund for en overraskende kærlighedshistorie.

Med sit sproglige overskud, sin evne til at favne læsere i alle aldre og sin vilje til at gå om bord i livets store spørgsmål har Jesper Wung-Sung placeret sig som en af den danske samtidslitteraturs mest elskede og vedkommende forfattere.