Ny udstilling: Familien Anchers gemte og glemte skatte i nye rammer

 

Ny udstilling: Familien Anchers gemte og glemte skatte i nye rammer

Oplev en perlerække af Anna, Michael og Helga Anchers gemte og glemte skatte, når de denne vinter udstilles på Skagens Museum – for første gang sammen med kunstnerfamiliens kendte værker.

Anchers Hus bugner af ikoniske genstande og denne vinter udstilles et særligt udvalg på Skagens Museum for første gang i sammenhæng med kunstnerfamiliens kendte værker. Udstillingen Ancher – I livet og kunsten åbner den 15. oktober 2022 og præsenterer en række af de mange gemte og glemte skatte, som i løbet af de seneste års samlingsgennemgang er dukket op i kunstnerhjemmet i Skagen, og de mange nye fortællinger, som er fulgt med.

Kobberkedlen fra Michael Anchers gennembrudsværk Pigen med solsikkerne, hans vielsesring, Anna Anchers malerkittel, hendes diplom fra Verdensudstillingen i 1900, skitser til parrets værker, fotografier, breve, Helga Anchers tegnehæfter og bøger samt Jomfru Maria-trykket fra Anna Anchers berømte Solskin i den blå stue er blot nogle af de genstande, som i denne udstilling kaster nyt lys over forbindelserne mellem familien Anchers liv og kunst.

Kobberbeholderen, der optræder på Michael Anchers maleri Pigen med solsikkerne. 1893. Skagens Kunstmuseer
Michael Ancher: Pigen med solsikkerne. 1893. Skagens Kunstmuseer

En ren skattejagt

Udstillingen markerer en milepæl i Skagens Kunstmuseers arbejde med Anchers Hus: alt inventar er blevet registreret. Igennem flere år er huset blevet endevendt og alle synlige såvel som skjulte genstande er blevet beskrevet, fotograferet og tildelt et inventarnummer som en del af en gennemgribende samlingsgennemgang. En samlingsgennemgang, der for første gang registrerede både synlige og skjulte genstande. Og det var den rene skattejagt.

Museumsinspektør Andreas Bjerre stod i spidsen for indsatsen og har rodet i skuffer og skabe, løftet dyner, kigget bag gardiner og kravlet rundt i skunkene hjemme hos et af Danmarkshistoriens mest berømte kunstnerpar. Nogle gange gik dagene med at registrere kaffekopper og damaskduge, mens andre dage rummede uforglemmelige fund. For eksempel dukkede Michael Anchers vielsesring op på bunden af en stor, tilsømmet trækiste dybt begravet under støvede tæpper, puder og håndklæder. Bjerre har, med andre ord, været med til at registrere og kortlægge et helt livs ejendele og er kommet tæt på husets beboere, selvom de har været adskilt af tid: ”På Anna og Michael Anchers kunstværker har de malet det nære – hinanden og hjemmet – og det er genkendelige motiver, men de ligger langt tilbage i tiden. Men når man så står dér og kigger på den stol, Michael sad og malede i, eller den pensel, der lavede Annas strøg, får man en helt anden fornemmelse af deres ægthed, og det er den oplevelse, vi gerne vil give udstillingens besøgende,” siger Bjerre.

Nye fortællinger
Ancher – I livet og kunsten viser forbindelser mellem genstande og kunstværker, som skaber flere fortællinger om familien Ancher. Der kan trækkes tråde fra skitse til færdigt maleri, videre til de breve hvori det sælges og lånes igen for at kunne
udstilles. Som puslespilsbrikker danner malerkittel, malerkasse og staffeli pludselig et helt billede. Og sidst, men ikke mindst, giver udstillingen nye perspektiver på den ellers tilbagetrukne Helga Ancher. Der findes ikke meget andet end biografisk information om hende, men et kig i hendes gemmer afslører et dyreinteresseret, internationalt velorienteret menneske, som ydermere var meget bevidst om sin egen arv. Skatte og kunstværker præsenteres i en levende scenografi designet af Stine Friese, hvor både små og store kan gå på opdagelse i kunstværker, kukkasser, enestående genstande og fotografier. Oplev alt dette og meget mere i en udstilling, som følger familien Ancher i livet og kunsten.

Michael Anchers vielsesring. Skagens Kunstmuseer.
Anna og Michael Ancher: Dagens arbejde bedømmes. 1883. Depositum 1991 fra Statens Museum for Kunst. Skagens Kunstmuseer.

For yderligere informationer kontakt
Anne Walther
Kommunikationschef på Skagens Kunstmuseer
Tlf. 42 92 04 34 / adw@skagenskunstmuseer.dk

Andreas Bjerre
Museumsinspektør og ph.d.-studerende ved Skagens Kunstmuseer
Tlf. 92 82 92 21 / abj@skagenskunstmuseer.dk

76 pensler i varierende størrelse fra Michael Anchers atelier. Skagens Kunstmuseer
Anna Anchers malerkittel. Skagens Kunstmuseer
Anna Ancher i sin malerkittel. Skagens Kunstmuseer

Fakta om samlingsgennemgangen i Anchers Hus

Samlingsgennemgangen iværksat af Skagens Kunstmuseer er den første samlingsgennemgang i Anchers Hus som fokuserede på både synlige genstande og genstande, som skjulte sig i skuffer, skabe, skunke, dragkister og kasser.

I 2014 fusionerede Skagens Museum med Anchers Hus og Drachmanns Hus. Museet og de to kunstnerhjem blev tilsammen til Skagens Kunstmuseer. I den anledning overtog museet alt inventar fra de to kunstnerhjem. Inventaret skulle derefter skulle optages i museets samling.

Nye kunstværker og genstande optages i en samling gennem en samlingsgennemgang og registreringsproces, hvor alle genstande måles, fotograferes og beskrives inden de tildeles et inventarnummer. Samlingsgennemgangen og registreringsprocessen i Anchers Hus resulterede i omkring 10.000 inventarnumre.

Ikoniske genstande dukkede op: for eksempel Michael Anchers vielsesring, kobberkedlen fra et af hans hovedværker Pigen med solsikkerne (1893) og Jomfru Maria-trykket, som ses i baggrunden på Anna Anchers berømte Solskin i den blå
stue (1891). Samlingsgennemgangen afdækkede ejendele fra Anna Ancher, Michael Ancher, Helga Ancher samt Anna Anchers familie på Brøndums Hotel.

Gennemgange og delvise registreringer af inventar i Anchers Hus

1964 – Nationalmuseet
Museumsinspektør Inge Mejer Antonsen, konservator Poul Larsson og møbelarkitekt Vibeke Markussen foretog en registreringsindsats som fokuserede på kunstværker
og synlige genstande. Små, grønne klistermærker med Nationalmuseets registreringsnumre sad stadig på nogle af husets genstande, da medarbejdere fra Skagens Kunstmuseer påbegyndte den seneste samlingsgennemgang.

1967 – 2014 – Helga Anchers Fond
Helga Anchers Fond fortsatte, efter Helga Anchers død, arbejde med bevaring af husets umiddelbart synlige inventar, primært malerier og andre kunstgenstande.

2014 – Skagens Kunstmuseer
Skagens Kunstmuseer fusionerede med Anchers Hus og overtog ansvaret for samlingen i huset.

Fakta om Anchers Hus
Anchers Hus var hjem for et af de mest kendte par i dansk kunst, Michael og Anna Ancher og deres datter Helga. Huset rummer i dag den utrolig velbevarede
samling af familiens private ejendele, møbler og ikke mindst deres kunstsamling.

Anna og Michael Ancher flyttede ind i huset på Markvej i Skagen den 1. maj 1884. Huset har undergået en række om- og tilbygninger. Den seneste udvidelse blev tegnet og opført af arkitekten Ulrik Plesner, som i øvrigt var Ancher-parrets ven, i 1913. Kunstsamling: Huset indeholder familien Anchers kunstsamling, som tæller flere tusinde malerier, skitser og genstande fra næsten 100 forskellige kunstnere. I Anchers Hus kan omkring 250 af disse stadig ses i dag. Helga Ancher boede i huset indtil Anna Anchers død i 1935. Hun stiftede aldrig selv familie og ønskede, at huset skulle bevares som da hendes forældre levede. Derfor oprettede hun Helga Anchers Fond til netop dette formål – og kunstnerhjemmet åbnede som museum i 1967, tre år efter Helga Anchers død.

Alle pressebilleder kan downloades frit her:
https://www.skyfish.com/p/skagenskunstmuseer/2143232

Pressebilleder

Michael Ancher: Juledag. 1909 Skagens Kunstmuseer
Anna og Michael Ancher: Dagens arbejde bedømmes. 1883. Depositum 1991 fra Statens Museum for Kunst. Skagens Kunstmuseer
Anna Anchers malerkittel. Skagens Kunstmuseer
Foto af Anna Ancher i Krøyers atelier. Skagens Kunstmuseer
Japansk sværd med sortlakeret træskede og snøret håndtag. Kommer fra Michaels atelier. Skagens Kunstmuseer
Michael Anchers vielsesring. Skagens Kunstmuseer.
Akvarelæske, formentlig Helga Anchers.
Michael Ancher: En akvarelmalerske. 1896

 

Anna Ancher: Solskin i den blå stue. 1891
St. Maria i bøn. Grafisk tryk på papir. Har hængt i den blå stue på Brøndums Hotel og er gengivet på talrige malerier, b.la. Anna Anchers Solskin i den blå stue. 1891