Hendes Majestæt Dronningen åbner prestigefuld særudstilling i Skagen

Fra venstre: Blomsterpigen Alba, Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer, Bjarne Kvist, bestyrelsesformand, Skagens Kunstmuseer, Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune, der alle tog imod H. M. Dronningen ved ankomsten. Foto: Ib Westersø

 

Af Vibe Dahl Andersen

Der blæser en kraftig vind over Skagen, men efter en omdirigering, er det lykkedes Kongeskibet at lægge til land ved krydstogtkajen. Skagboerne står klar med flag i hænderne og en del vind i håret, for at få et glimt af Skagens Museum i festdragt og ikke mindst af Hendes Majestæt Dronningen, der i går åbnede sommerens prestigefyldte særudstilling ‘Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner’.

Blomsterpigen nejer flot for dronningen, og museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen, bestyrelsesformand for Skagens Kunstmuseer, Bjarne Kvist, og borgmester Birgit S. Hansen tager imod.

De lyserøde rosen-opsatser foran museet og det store banner på gavlen med et udsnit af Krøyers ‘Fiskere trækker vod på Skagen Nordstrand. Sildig eftermiddag’ giver et hint om den sanseoplevelse, der venter inde bag museets mure.

Og indenfor er museet klædt i lyserødt og rødt. Sofaer i moderne snit og farver spiller op til de store gamle guldrammer, der indrammer en perlerække af kunstværker i verdensklasse, som i udstillingen spiller sammen med værker af P.S. Krøyer. Udstillingen er kulminationen på et tre-årigt internationalt forskningssamarbejde under protektion af Hendes Majestæt Dronningen.

Inden udstillingen erklæres for åben, viser museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen og kunsthistorikeren Mette Harbo Lehmann dronningen rundt i udstillingen. Det er Mette Harbo Lehmann, der i samarbejde med den franske kunsthistoriker Dominique Lobstein har ledet projektets forskningsindsats.

Fra venstre: Mette Harbo Lehmann, museumsinspektør, Skagens Kunstmuseer, Érik Desmazières, direktør, Musée Marmottan Monet, Dominique Lobstein, kunsthistoriker, Musée Marmottan Monet, Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune, Marianne Mathieu, chefkurator, Musée Marmottan Monet, Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer, Hendes Majestæt Dronningen. Foto: Ib Westersø

 

Og efter omvisningen og de efterfølgende taler af formand for museets bestyrelse Bjarne Kvist, museumsdirektør fra Musée Marmottan Monet, Eric Desmazières og museumsdirektør på Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen, åbner dronningen udstillingen.

“Jeg er dybt imponeret og meget bevæget af udstillingen. Det var en stor fornøjelse at se disse billeder med egne øjne i Danmark. Nogle af os har måske set dem på museet i Paris, og ellers har vi set dem i bøger. Men nu er de her. I virkeligheden. Og det er en stor fornøjelse at se udstillingen realiseret,” siger Hendes Majestæt Dronningen og fortæller, at hun var ked, at hun ikke fik mulighed for at se udstillingen sidste sommer på Musée Marmottan Monet i Paris på grund af pandemien. Til gengæld kunne hun fortælle, at prinsesse Marie, der åbnede udstillingen i Paris, var meget imponeret.

Hendes Majestæt Dronningen. Foto: Ib Westersø

 

Efter, at dronningen har erklæret udstillingen åben, er der reception for de indbudte gæster og mulighed for at se udstillingen. Og der er slet ingen tvivl om, at det helt store trækplaster på denne eftermiddag i Skagen er Monets ‘Impression, Soleil Levant’, som hænger for sig selv på endevæggen i det ene udstillingsrum. Her stimler gæsterne sammen om mesterværket, og mobilerne knipser billeder af udstillingens “rock star”, som kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris, Klaus Ib Jørgensen, kalder maleriet.

“Jeg må sige, at det var dybt bevægende for mig at se et billede, som er en af jordklodens mest berømte billeder, hænge her i Skagen. Og for mig er det på en måde også et punktum. Jeg har været som en flue på væggen i de tre år, hvor de her kunstinstitutioner fra Frankrig og Danmark har samarbejdet. Og det har været et virkelig dybt samarbejde og meget seriøs forskning,” siger kulturråden om det tre-årige forskningsbaserede samarbejde mellem Musée Marmottan Monet i Paris og Skagens Kunstmuseer.

Klaus Ib Jørgensen, kultur og presseråd, den danske ambassade i Paris. Foto: Ib Westersø

 

Samarbejdet har succesfuldt introduceret Krøyer for det franske publikum med udstillingen L’heure Bleue de Peder Severin Krøyer på Musée Marmottan Monet i 2021 og har tilvejebragt interessant ny forskning, blandt andet i forhold til synet på Krøyer og hans franske forbindelser og på den nordiske tilstedeværelse i Paris.

Chefkurator ved Musee Marmottan Monet, Marianne Mathieu, er naturligvis også med ved åbningen af udstillingen i Skagen.

“Når jeg kigger på væggen med Monets mesterværk her på Skagens Museum, så ser jeg Skagen,” siger Marianne Mathieu og uddyber den lidt overraskende melding med historien om dengang hun i sin tid blev ansat på Musée Marmottan Monet og forsøgte at finde ud af, hvor på havnen i Le Havre, at billedet var malet. Det gjorde hun blandt andet for at finde ud af om der på billedet er tale om en solopgang eller en solnedgang, hvilket har været diskuteret næsten lige så længe som billedet har eksisteret.

“Men det gik op for mig, undervejs, at det ikke var vigtigt. Når du ser på det her billede, som forestiller en havn i tåge, så kan det godt være, at det er Le Havre, men det kan også være alle mulige andre steder. Det er derfor billedet hedder ’Impression’. Indtryk. Det er indtrykket, der er vigtigt og ikke alt muligt andet. Så når billedet hænger her, og jeg ser det her, så ser jeg Skagen.”

Fra venstre: Klaus Ib Jørgensen, kultur og presseråd, den danske ambassade i Paris, Anker Laden-Andersen, fransk konsul, Frédéric Rimoux, fungerende ambassadør, den franske ambassade, Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune, Bjarne Kvist, bestyrelsesformand, Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer, Hendes Majestæt Dronningen, Érik Desmazières, direktør, Musée Marmottan Monet, Marianne Mathieu, chefkurator, Musée Marmottan Monet. Foto: Ib Westersø

 

Krøyer og Paris – franske forbindelser og nordiske toner kan opleves på Skagens Museum fra 13. maj – 18. september. Monets mesterværk Impression, Soleil Levant kan dog kun opleves frem til og med den 4. juli.

Den daglige åbningstid er udvidet i hele perioden fra 9:00 – 19:00 for at tilgodese et forventet større publikum.