En poetisk pelargonie med stamtræ

Hvert år fører Skagens Museum en historisk tradition videre ved salg af stiklinger. Etiketten med at føre pelargonierne videre gennem stiklinger er lige så gammel som planten selv.

Pelargonier sælges i Museumsbutikken på Skagens Museum fra fredag den 6. maj, 2022. 

I Skagen kan de føres tilbage til skagensmalernes tid, til de pelargonier, der var på det nu nedrevne Skagens Hotel, og Ingeborg Østergaard.

I dag ved vi, at planten er ført til Skagen fra Sverige til Skagen Hotel fra herregården Mårbacka, den svenske forfatter og digter, Selma Lagerlöfs barndomshjem. Man kan derfor sige, at det er en blomst med både poetiske og historiske rødder.

Ingeborg Østergaard flyttede til Skagen med sine forældre i 1891. Forældrene drev Skagens Hotel, der lå ved banegården. Da Ingeborg var 17 år, blev digteren og maleren, Holger Drachmann, meget betaget af hende.

Selvom Drachmann på det tidspunkt blev gift med sin tredje kone, Soffi, skrev han flere hede breve til Ingeborg, og det var ham, der gav hende tilnavnet ”Skagens Rose”. Ingeborgs far døde i 1910, og hotellet blev drevet videre af Ingeborg og hendes mor. Hotellet var især kendt for sin store samling af galionsfigurer, men på grund af økonomiske vanskeligheder blev Ingeborg nødt til at sælge samlingen til en svensk skibsreder i 1938.

Galionsfigurerne befinder sig i dag i øvrigt på Sjöfartsmuseet, Akvariet i Göteborg. Skagens Hotel blev nedrevet i 1964. Selma Lagerlöfs barndomshjem Målbacka er i dag museum.

Pelargonier sælges i museumsshoppen på Skagens Museum fra fredag den 6. maj, 2022 og priserne er 1 stk. for 70; kr. og 2 stk. for 120; kr.

Der følger en pasnings- og formeringsvejledning med planterne ved køb.