Den historiske køkkenhave ved Anchers Hus genopstår

Skagens Kunstmuseer og Baghaven reetablerer den historiske køkkenhave ved Anchers Hus. I denne uge tages første spadestik til en køkkenhave, der rummer både historien og fremtiden.

Dette forår vil urter, grøntsager, bær og blomster igen spire ved Anchers Hus. På Anna og Michael Anchers tid rummede den store have, der omkranser huset, en køkkenhave med blandt andet radiser, gulerødder, spinat, jordbær, vintergækker, tulipaner, valmuer og syrener, som både kunstnerparret samt deres familie og venner nød og brugte. Nu reetableres den historiske køkkenhave som en del af Skagens Kunstmuseers nye samarbejde med Baghaven.

”Haven omkring Anchers Hus er et vidunderligt sted i Skagen og samtidig en vigtig del af fortællingen om kunstnerparret og familien. Der findes fine og spændende links mellem kunstnernes malerier og de blomster, planter, hjørner og kroge, som var er og var i haven. Vi ønsker at de mennesker, som kommer forbi Anchers Hus både bruger og nyder haven lige så meget, som skagensmalerne gjorde, og derfor giver det rigtig god mening at bevare og dyrke den historiske have,” siger Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Kunstmuseer.

En køkkenhave mellem fortid og nutid
Maciek Oleksy er Baghavens bagermester og hovedansvarlig for køkkenhaven. ”Vi troede først at vi bare skulle så tre rækker frø, men da vi så haven og alt det historiske materiale om køkkenhaven, kunne vi godt se at det her kunne blive en stor én,” siger han og griner.

Maciek Oleksy og Skagens Kunstmuseers personale har nemlig været i museets arkiver for at finde al tilgængelig information om køkkenhaven på familien Anchers tid. Ved hjælp af breve til og fra Ancher-parret samt malerier og fotografier har Baghaven og Skagens Kunstmuseer udformet lister over hvilke afgrøder der oprindeligt blev dyrket i køkkenhaven og de har undersøgt dens oprindelige beliggenhed og brug.

Brev fra Ane Hedvig Brøndum i Skagen til Anna Ancher i Paris, 1889:

Helga spurgte Maria i Dag om Hun og Gitte maatte gaae ned i Vores Have? dette fik de Lov til da Veiret er saa yndigt milt Helga er saa glad Hun har fundet 2 store Radiser; nogle Ber Hun kalder Hyben, jeg kalder dem Rønnebær; dette læer Hun af, en lille Gulero; noget mere som jeg skal have til Suppe;

Maciek Oleksy og Baghaven har ladet sig inspirere af de oprindelige afgrøder og dyrker en del af dem igen i 2021, men har også tilpasset deres version af køkkenhaven til den tid og det køkken, de selv repræsenterer: ”Da familien Ancher brugte køkkenhaven, skulle de forsyne sig selv, så det anlagde de selvfølgelig køkkenhaven efter. Den bliver ikke vores eneste kilde til afgrøder og fødevarer, så vi kan eksperimentere mere med hvad vi sår. Vi sår bl.a. en masse urter og blomster, som både kan bruges dekorativt og i den mad, vi serverer,” forklarer han.

Køkkenhaven vil indeholde bl.a. salater, solsikker, persille, løg, radiser og gulerødder, som voksede i haven på familien Anchers tid, mens nye tilføjelser til den historiske køkkenhave er bl.a. basilikum, salvie, kornblomst og morgenfrue. Omkring haven plantes desuden en række bærbuske.

Tilbage til rødderne
Den historiske køkkenhave skal dyrkes ”så naturligt som muligt”, siger Maciek Oleksy. Det betyder bl.a. at den dyrkes med organisk gødning, som på sigt skal komme fra havens nyanlagte kompost, som Baghaven etablerer sammen med museets gartnere. Her skal alt organisk affald fra Baghaven og haven ved Anchers Hus komposteres. Det skal altså være så lokalt, gennemskueligt og naturligt, som det overhovedet kan blive, og det harmonerer ifølge Maciek Oleksy med havens lange historie.

”Det historiske forlæg gør det oplagt at gå tilbage til begyndelsen. Da familien Ancher havde køkkenhaven, dyrkede folk deres egen mad og det var helt almindeligt. Den tradition har vi mistet, men vi ser det som vores ansvar som en del af den gastronomiske verden at vise folk hvad god mad er og at man kan dyrke det i sin egen have. Det bliver ekstra oplagt at gøre her, fordi den praksis er en del af havens historie,” siger han.

Køkkenhaven er anlagt i en cirkulær form gennemskåret af stier. Lige nu er den stadig grøn og i græsplænehøjde, men med solen, forårets og sommerens komme vil afgrøder, urter og farvestrålende blomster vokse sig høje og brede sig smukt og blødt omkring de gæster, der går en tur på køkkenhavens stier.

Den 21. april slår Skagens Museum samt de to kunstnerhjem igen dørene op for gæster og fra denne dato kan både gæster i Anchers Hus og forbipasserende gå en tur forbi køkkenhaven. Den 30. april åbner Baghaven og fra den dato kan besøgende nyde bagværk med et drys af køkkenhavens afgrøder.