Skagens Kunstmuseer vil genoplive familien Anchers historiske have i nyt samarbejde med restaurant Blink

Skagens Kunstmuseer har sat et nyt samarbejde i søen med restauranten Blink, som skal genoplive den historiske bagerbygning ved Anchers Hus med en ny café. Stedet hedder Baghaven og kommer til at servere surdejsbrød- og bagværk i alle afskygninger. Det nye initiativ skal være med til at skabe liv i de grønne rammer omkring familien Anchers historiske kunstnerhjem.

Det var i 1884 til familien Anchers indflytterfest, at P.S. Krøyer fandt på motivet til det berømte maleri Hip, Hip Hurra!. Rundt om bordet var skagensmalerne samlet. Der var Krøyer, familien Ancher, Martha og Viggo Johansen, Christian Krohg, Degn Brøndum, Thorvald Niss, Oscar Björck og Helene Christensen. Siden indflytterfesten har den historiske have givet husly til både blomster, radiser og festlige sammenkomster mellem kunstnerne. Familien Anchers hjem og have var et af de foretrukne mødesteder til både fester, diskussioner, arbejde, kaffeslabberas og et godt glas vin.

Foran huset står det gamle pæretræ stadig og nu flytter en ny flok unge mennesker ind i den historiske museumshave. Museet har nemlig indgået et samarbejde med spisestedet Blink ved Det Grå Fyr, som skal drive en ny café og mikro-bageri ved Anchers Hus. Stedet har fokus på det gode bagerhåndværk og surdejsbrød i forskellige afskygninger.

Skagens Kunstmuseer ønsker at dyrke og udvikle det liv og den frodighed, som den dejlige museumshave giver mulighed for. Idéen om at skabe et mødested for mennesker og samtidig give plads til blomster og radiser er et af omdrejningspunkterne for det samarbejde, der nu igangsættes. Lisette Vind Ebbesen, som er direktør for Skagens Kunstmuseer, siger om det nye initiativ:

Haven omkring Anchers Hus er en historisk og grøn ramme, som på smuk og idyllisk vis kan medvirke til at støtte og perspektivere hele historien omkring kunstnerkolonien. I mødet mellem historien om kunstnerne og de værdier, som Baghaven nu rykker ind på græsset med, vil vi gerne gøre kunstnernes historie relevant ved at skabe rum for liv og nye madoplevelser i haven.

P.S. Krøyer: Hip, hip, hurra! (1888).  Skagens Kunstmuseer

Lisette Vind Ebbesen glæder sig til at opleve, hvordan den historiske have kan tage sig ud, når haven forhåbentlig bliver fyldt med mennesker og liv, når Baghaven slår dørene op.

Vi vil gerne skabe relevans omkring den kunst og historie, som vi værner om, og Baghaven vil gerne bygge videre på et kulturhistorisk grundlag. Det skaber både en respekt for historien og en respekt for den ungdom, der kan hjælpe med at bygge videre på den, og dermed opstår der en god synergi mellem os.

Baghaven
Baghaven bliver et afslappet sted, hvor man kan smide skoene og sænke skuldrene. Et sted, hvor man kan ligge og sole sig uden at skulle så meget andet. Baghaven vil dermed også fungere som en slags baghave for Skagens Kunstmuseer, hvor man kan trække sig tilbage og nyde den smukke have efter sit museumsbesøg.

Niels Ove Kildahl fra Blink er en af drivkræfterne bag det nye samarbejde og han er meget spændt på at få lov til at arbejde i de historiske omgivelser.

Når jeg går rundt i Anchers Hus, får jeg lyst til at slænge mig i stuerne med et glas vin eller lægge mig i en solstråle foran døren, men det duer jo ikke i kunstnerhjemmet eller på museet – det må man til gengæld godt i Baghaven.

Baghaven kommer til at ligge i Saxilds Gaard, som ligger ved siden af Anchers have. Familien Saxild ejede bygningerne hen over flere generationer, hvor de drev bageri på stedet. Nu kommer der igen til at dufte af bagværk, for caféen bliver bygget op omkring et mikro-bageri, hvor man i stedet for at have kokke, der mestrer det salte køkken, vil have bagere, som mestrer surdejsbrødet og bagværket. Brødet bliver omdrejningspunkt for serveringerne på stedet, og gæsterne kan nyde maden i den smukke gule bygning, i haven, når solen skinner – eller de kan købe det med hjem.

Det har været vigtigt for Skagens Kunstmuseer at finde en samarbejdspartner, som kan balancere mellem at bevare og udvikle den kulturhistoriske arv, som haven på Markvej rummer. Og det kan holdet bag Baghaven, mener Lisette Vind Ebbesen.

Baghaven og Skagens Kunstmuseer har nogle vigtige fælles værdier. Vi ønsker at skabe et kulturelt mødested med fokus på det gode håndværk og den høje kvalitet, som er nogle ting, vi begge brænder for og værner om. Samtidig skal man huske, at kunstnerkolonien var enormt progressiv og nyskabende i deres tid – og det kræver virkelig noget, hvis man skal blive ved med at være lige så nytænkende. Den ambition tror vi, at Baghaven kan bidrage til at føre ud i livet.

Baghaven forventer at åbne den 30. april 2021.

Om Saxilds Gaard
Saxilds Gaard er en gammel skagensgård, som har fået navn efter den familie, som i mere end 150 havde sit hjem og sin virksomhed der. Gården består af et hovedhus, hvor familien havde sin bolig og et sidehus, hvori der var et bageri. De to gule bygninger blev fredet i 1986.

Familierne Ancher og Saxild havde et nært venskab og færdedes frit hos hinanden. Saxilds tvillingedøtre, Elna og Engel, var Helga Anchers bedste legekammerater. På den måde var der også på skagensmalernes tid skabt tætte bånd mellem de to bygninger.

Saxild familien solgte i 1959 gården til familien Wivel, som ejede ejendommen indtil 1989, hvor den blev en del af Anchers Hus.

I dag ligger der, som en tredje længe i gården, en sort træbygning, som er opført i 1995. Det har tidligere fungeret som lagerbygning, men bliver med dette nye initiativ transformeret til køkkenbygning for Baghaven.

På billedet: Henry Madsen, Elna Saxild, Engel Saxild og Helga Ancher. (1902). 

Om Baghaven
Parterne bag Baghaven er:

  • Maciek Oleksy: Bagermester hos Baghaven med erfaring som kok fra restauranterne Blink, 108, Relæ og senest som souschef hos Manfreds. Den ene halvdel af det polske rapband Broleksy – den anden halvdel er hans bror.
  • Niels Ove Kildahl: Daglig leder og medejer af Baghaven. Desuden medejer af restauranten Blink med erfaring fra Svinkløv Badehotel. Uddannet arkitekt og tidligere partner i et arkitektfirma med fokus på udvikling i Danmarks landområder. Vandt i 2006 ”Årets Skovtrold” under dilettantspillet på sin hjemegn.
  • Matilde Grue: Køkkenchef og medejer hos Baghaven og restauranten Blink. Matilde er kok med erfaring fra Relæ, Manfreds og BÆST. Sad i en skov og grillede en pære, da hun sagde ja til at åbne sin første restaurant i Skagen.
  • Søren Korsholm: Daglig leder af restauranten Blink og medejer af Baghaven. Producerer radio, studerer journalistik på RUC og har arbejdet på vinbaren Riga. Altid leveringsdygtig i nærgående spørgsmål og en ukuelig livsglæde.

Læs mere om Baghaven her: www.havenbaghaven.dk