P. S. Krøyer: Ved frokosten. 1883

P. S. Krøyer: Ved frokosten. 1883.

 

I de fleste (kunst)historier om Skagen er 1883 året, hvor kunstnerkolonien for alvor blomstrede, idet mange kunstnere besøgte kolonien dette år. Det var også i 1883, at Krøyer fik ideen til sit første fællesskabsbillede fra Skagen Ved frokosten. Det var ikke første gang, at Krøyer malede et billede af kunstnere samlet omkring et bord. Hans første ”kunstnerfællesskabsbillede” malede han i 1879, da han besøgte den franske kunstnerkoloni i Cernay-la-Ville.

Ved frokosten er i dag ét af de helt centrale værker i Brøndums spisesal, fordi det afbilder et selskab af kunstnere, der sidder omkring bordet i den sal, som blev omdrejningspunktet for flere kunstnerfrokoster. Fra venstre mod højre sidder de tre norske malere Charles Lundh, Eilif Peterssen og Wilhelm Peters, stående med geværet over skulderen, Michael Ancher, derefter Degn Brøndum, de to svenske malere Oscar Björck og Johan Krouthén. Helt til højre i billedet ses den norske maler Christian Krohg. Krøyer er kun indirekte til stede, idet han bagefter sit navn i nederste venstre hjørne har skrevet pinx, en forkortelse af det latinske verbum pinxit (har malet det). Krøyer har afbildet kunstnerne i en af de situationer, de selv har beskrevet i deres anekdoter: samtalen omkring bordet. Det uformelle samvær, som billedet skildrer, passer godt med de beskrivelser kunstnerne selv har givet om fællesskabet i kunstnerkolonien.

Der kendes ingen skitser eller forarbejder til billedet, til gengæld udførte Krøyer i marts 1909 en gentagelse i kul og pastel i det samme format. Pastellen tilhører i dag Den Hirschsprungske Samling i København.