Skagens Kunstmuseer køber Anna Ancher-maleri på auktion

Skagens Kunstmuseer har på auktion erhvervet et betydningsfuldt værk af kunstneren Anna Ancher. Det drejer sig om et portræt af Anna Anchers mor Ane Brøndum. Værket bærer titlen Kunstnerindens mor, Ane Brøndum, læsende i den røde stue, sign. Anna Ancher 1910.

Skagens Kunstmuseers direktør Lisette Vind Ebbesen glæder sig over at det er lykkedes at sikre netop dette værk til museets samling.

”Værket er et pragteksempel på Annas evne til at skildre det nære miljø og sin elskede mor. For første gang har vi nu et færdigmalet moderportræt, hvor man ser Ane Brøndum siddende i Brøndums Hotels røde stue med videre kig til den blå stue. Det giver motivet en helt speciel karakter”, siger Lisette Vind Ebbesen.

Anna Ancher: Kunstnerindens mor, Ane Brøndum, læsende i den røde stue.
Anna Ancher: Kunstnerindens mor, Ane Brøndum, læsende i den røde stue. Sign. Anna Ancher 1910. Olie på lærred. 63 × 49 cm. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Blandt de mange portrætter Anna Ancher udførte af sin mor indtager dette billede en særstilling. Sammenlignet med de andre portrætter er det mere radikalt i betoning af fladerne og i måden Anna Ancher har arbejdet med både farver og lys. Det giver værket et udtryk, der er særdeles moderne for sin tid.

Anna Ancher betragtes som en hovedfigur i skagensmalernes kunstnerkoloni og dermed også i Skagens Kunstmuseers samling. Det var netop i de farverige stuer i barndomshjemmet på Brøndums Hotel at Anna udviklede sit talent og malede nogle af sine fineste værker. Værkerne fra Brøndums Hotel er en vigtig del af fortællingen om kunstnernes lokale forankring i Skagen og nyerhvervelsen er således med til at give publikum mulighed for at opleve kunsten i umiddelbar nærhed af hvor den er skabt.

Værket blev solgt på Bruun Rasmussens Kunstauktioner i København, tirsdag den 27. februar 2018. Det var på forhånd vurderet til 200.-300.000 kr., Skagens Kunstmuseer fik hammerslag på 170.000 kr. Augustinus Fonden har givet økonomisk støtte til nyerhvervelsen.

Som altid ved nyerhvervelser skal maleriet nu gennemgås af Skagens Kunstmuseers konservator, inden det kan præsenteres for offentligheden.