Svigermor

Michael Anchers tegninger af Ane Brøndum

En enestående relation mellem svigermor og svigersøn er dokumenteret i Michael Anchers mange tegninger af Ane Brøndum, der til denne udstilling er hentet frem fra museets magasiner.

24.03.2018 – 23.09.2018 | Skagens Museum

Bornholmeren Michael Ancher blev gift med skagboen Anna Brøndum, og hermed ægtede han sig ind i en slægt, hvor det fungerende overhoved var Annas mor, Ane. Ane Brøndum var, ved siden af arbejdet på familiens hotel, en flittig brevskriver. Ud fra hendes breve ved vi, at hun accepterede Michael som sin – i øvrigt eneste – svigersøn, og at de hurtigt udviklede et nært forhold til hinanden.

Der findes ingen bevarede breve fra Michael til Ane; derimod har han malet og ikke mindst tegnet utallige værker af sin svigermor. I museets samling findes der mere end 160 tegninger lavet over en periode på mere end 35 år, hvor Michael har gengivet Ane. De tidligste tegninger er fra slutningen af 1870’erne og de sidste fra april 1916, lavet da Ane Brøndum som 90-årig lå på sit dødsleje.

Kendetegnende for hovedparten af Michaels portrætter af Ane er, at hun virker tilbagetrukket, tankefuld og ikke gengælder beskuerens blik. I de tidlige skildringer er hun som oftest afbilledet arbejdende, senere er det enten med foldede eller samlede hænder, siddende i en kurvestol med en hvid pude i ryggen, i færd med at læse eller skrive.

Pressen skrev:

“Det er flot set og kørt af museet at udvikle og vise denne udstilling.” Nordjyske Stiftstidende