Ancher- I livet og kunsten

15. oktober 2022 – 10. april 2023 | Skagens Museum

Anchers Hus rummer nemlig hele familien Anchers liv i genstande og kunstværker. Under overfladen – i skabe, skuffer og på lofter – gemmer sig et hav af gemte og glemte genstande, der bærer nye fortællinger om Anna, Michael og Helga Ancher samt det miljø, de levede og malede i. I denne særudstilling viser vi en del af alle disse genstande og de fortællinger, der følger med dem.

Se blandt andet Anna Anchers diplom fra Verdensudstillingen i Paris i 1900 og hendes malerkittel, festsange forfattet af P.S. Krøyer og Holger Drachmann, Michael Anchers samuraisværd, Ancher-parrets skitsebøger, Helga Anchers børnetegninger, familiens fotografier, en sølvbryllupsgave fra Thorvald Bindesbøll og ikke mindst en række kendte og skattede malerier.

Hun skulde konfirmeres og blev konfirmeret. Hendes gamle Bedstefar Byens Patriark og tidligere indflydelsesrige Mand var til Stede og M.A. der ved denne Lejlighed holdt sin fórste Tale. Han ónskede Fróken Anna Bróndum Glæde og Lykke i Livet og Kunsten. Den Skælm. (Michael Ancher om Anna Anchers konfirmation i hans selvbiografiske noter).

Udstillingen rummer en række enestående genstande, som bringes sammen med udvalgte kunstværker og lader os komme tættere på den verden, Anna og Michael Anchers kunst blev skabt i, og den hverdag, deres datter Helga voksede op i. Fortællinger om deres sociale liv og familieliv, interesser, rejser, hverdag og fester flettes sammen med deres kunstneriske livsværk i denne udstilling, som følger familien Ancher i livet og i kunsten.

Disse fortællinger bringer os tættere på kunstnerne og deres livsværk, deres sociale liv og familieliv, interesser, rejser, hverdag og fester. Ikke mindst giver de mange forskellige genstande en ny indgangsvinkel til Anna og Michael Anchers kunst; de har dannet rammen om parrets liv, de er ofte en del af parrets motivkreds og de giver nye perspektiver på det miljø, Anna og Michael Anchers kunst blev skabt i.
Hidtil gemte og glemte genstande fremhæves og præsenteres sammen med udvalgte kunstværker.

På denne udstilling viser vi Anna Anchers diplom fra Verdensudstillingen i 1900, de petroleumslamper parret fik i sølvbryllupsgave af Bindesbøll, festsange forfattet af Drachmann og Krøyer, skitser til både Anna og Michael Anchers berømte værker, Anna Anchers malerkittel, kunsthåndværk af bl.a. Svend Hammershøi og fotografier.

Udstillingen følger dem i livet og i kunsten.