Fanget i gips

Axel Lochers teaterstatuetter
Nordjyske Stiftstidende

Axel Locher (1879-1941) markerede sig i begyndelsen af 1900-tallet som en fremtrædende billedhugger. Fanget i gips er den største samlede præsentation af hans værker nogensinde.

16. september 2017 – 02. april 2018 | Skagens Museum

Axel Lochers livsværk var en stor serie af teaterstatuetter, som han arbejdede på gennem 25 år – et bemærkelsesværdigt og anderledes livsværk i dansk kunst.

Serien af statuetter forestiller tidens berømte danske scenekunstnere som fx Poul Reumert og Bodil Ipsen fra kendte værker af Holberg, Schiller, Tolstoj, Ibsen m.fl. Som søn af skagensmaleren Carl Locher var Axel Locher livet igennem knyttet til Skagen og udførte en del af sine værker i Skagen.

Det er svært at sige, præcis hvor mange unikke gipsstatuetter Locher lavede, da der eksisterer forskellige variationer over samme statuetter, men der er efter al sandsynlighed omkring 70 statuetter. Derudover arbejdede han også i porcelæn og bronze ligesom monumentale formater ikke var fremmede for ham. Det kan man stadig se i dag, hvor otte enorme såkaldte virksomhedsfigurer fra hans hånd endnu pryder Christiansborgs spir.

Statuetterne har alle været gemt væk i magasinernes mørke i mange år og trænger til en kærlig hånd. I august måned har publikum derfor kunnet følge med i konservatorernes arbejde med statuetterne på Skagens Museum.

Udover værker fra Skagens Kunstmuseers egen samling viser udstillingen værker fra Teatermuseet i Hofteatret, CLAY Keramikmuseum Danmark, Den Gamle By, Kongehuset samt private samlere.

Pressen skrev

*****”Locher fangede øjeblikket i nuet og fastholdt det i evigheden, i gips. En virkelig seværdig udstilling”. Troels Laursen, Nordjyske Stiftstidende

“At indfange det nuancerede udtryk hos en skuespiller og fastfryse det i det splitsekund, hvor karakteren er aller stærkest for så at transformere det over i gips, var en kunst som billedhuggeren Axel Locher mestrede til perfektion”. Grethe Hansen, Kunstavisen