Temaomvisning: Viggo Johansens landskaber

Viggo Johansen kom til Skagen første gang i sommeren 1875 og var således en af de tidlige skagensmalere, som var med til at etablere kunstnerkolonien i den lille fiskerby. Han blev i 1880 gift med Martha Møller, som var Anna Anchers kusine, hvilket forstærkede hans tilknytning til Skagen.
Som 17-årig begyndte han på Kunstakademiet, hvor han blev anset for at være meget talentfuld. Derfor blev han uddannet som figurmaler, en uddannelse der på det tidspunkt blev betragtet som den fineste. Det lykkedes ham dog aldrig at få sin afgangseksamen, en skæbne han delte med flere kendte kunstnere, bl.a. Michael Ancher.
I 1880’erne tilbragte Viggo Johansen somrene i Skagen sammen med Martha og en hastigt voksende børneflok. Familien lejede sig ind i Madam Bendsens hus, og i de år malede Viggo Johansen en række fine landskabsbilleder fra Skagen. Derudover var familien hans foretrukne motiv. Han malede børnene og Martha i mange forskellige dagligdags situationer – intime, lavmælte og stemningsfyldte skildringer.