Temaomvisning: Himmel og hav

Vi sætter fokus på skagensmalerne skildringer af havet i stille og storm, når vi går på opdagelse blandt kunstnernes naturalistiske og sansemættede skildringer af himlens og havets farver, lysspejlinger og bevægelser.

Marinemalerier på Skagens Museum

Skagensmalerne var optaget af at skildre havets og himmelens storslåede scenerier, og for maleren og digteren Holger Drachmanns blev det et dominerende motiv i hans livsværk. Temaomvisning vil tage udgangspunkt i museets særudstilling JEG ER HAV, men vil også runde andre skagensmalere som fx Michael Ancher, P.S. Krøyer, Carl Locher og Laurits Tuxen, der også havde blik for de mange maritime motiver og dramatiske vejrtyper i Skagen. Store sejlskibe, som passerede Skagen i stormende kuling, eller mindre fiskerjoller tæt under land på blikstille sommeraftener var yndede motiver, ligesom strandinger, redningsaktioner og store vragrester på strandende ofte indgik i deres værker.

Motiverne i Skagen var inspirerende og udfordrende, og blev ofte malet på stedet, ude i fri luft under de drivende skymasser med solen i øjnene og sandet fygende om ørerne.