Temaomvisning: Blomster og dyr

I museets aktuelle udstillinger ser vi på, hvordan blomster og dyr også har været et populært motiv og inspirationskilde blandt kunstnerkoloniens medlemmer i Skagen.

Haver, hunde, stilleben og ornamentik

Som mange andre kunstnere i tiden omkring 1900, var arkitekt og designer Thorvald Bindesbøll dybt inspireret af naturens organiske former både i sin arkitektur og unikke keramiske arbejder. Han dekorerede således paneler og døre i den nye spisesal på Brøndums hotel med sine karakteristiske slyngede ornamenter. Spisesalen findes nu på Skagens Museum og vil være udgangspunktet for denne temaomvisning. Vi skal også se nærmere på Bindesbølls markante keramik, samt skagensmalernes fine skildringer af hedernes sarte blomsterflor og blomstrende rosenbuske i haverne.

En vigtig del af samværet i kunstnerkolonien i Skagen var deres sociale aktiviteter. Der blev arrangeret konkurrencer, fester, udflugter eller, for mændenes vedkommende, fælles jagter i de store naturområder omkring Skagen. Skagensmalerne Michael Ancher og P.S. Krøyer var ivrige jægere og havde derfor jagthunde, som også blev skildret i aktion på jagter eller som smuk og malerisk staffage i andre sammenhænge. Ud over motiver med velopdragne jagthunde, kommer temaomvisningen også ind på malernes brug af slagtede dyr i motiverne fx et blodigt lammehoved, en lammekølle og også skagboernes tørfisk, som kan skimtes på enkelte værker.