Tæt på: Optrukne både ved Skagen strand. Gråvejr

Måske det første motiv P. S. Krøyer malede i Skagen?

Kom og hør mere når museumsinspektør Mette Harboe Lehmann går tæt på et af museets nyindkøbte værker, nemlig P.S. Krøyers ”Optrukne både ved Skagen strand. Gråvejr.”

Værket er med stor sandsynlighed det første værk, som Krøyer malede i Skagen. Det spiller en hovedrolle i fortællingen omkring etableringen af kunstnerkolonien, som for alvor begyndte at gro og udvikle sig i 1882, samme år Krøyer ankom til den lille fiskerby for første gang.

Motivet er fra Skagen Sønderstrand, og maleriet er dateret fire dage efter Krøyers ankomst til byen. Krøyer skriver i et brev til sin mor den 22. juni, dagen før værkets datering: ”Jeg er endnu ikke begyndt at male, men jeg har allerede Kig paa et Par Motiver, som jeg med det Første vil begynde at tænke paa.” Motivet med de optrukne både på stranden skulle vise sig at være noget af det, han havde i tankerne, for han malede flere værker fra dette sted denne sommer. Værkets titel slutter af med ordet ”Gråvejr”, og det må åbenbart have været en grå og regnfuld sommer, for Krøyer beklager sig i flere breve og sammenhænge over, at vejret var noget gråt i Skagen denne sommer.

På dette tidspunkt var Krøyer sandsynligvis ikke klar over, at Sønderstrand med tiden skulle blive et så afgørende og betydningsfuldt sted for ham. Igennem resten af sit liv skulle det vise sig, at et utal af værker fra denne strand ville forme sig på lærrederne foran kunstneren – blå skumringstimer, kvinder i hvide sommerkjoler, portrætter af de lokale fiskere, badende børn, fodspor i sandet, minder om et Sankt Hans bål osv. Krøyers kærlighed til dette sted har sat sig markante spor, og i dag er Sønderstrand nærmest blevet til en ikonisk strand – blandt andet grundet Krøyers mange malerier, som gengiver stedet.

Praktisk information:
Varighed: 20 min.
Mødested: Inforummet på Skagens Museum