Månedens billede

Hver måned sætter vi fokus på et værk i samlingen. I marts er månedens billede Anna Anchers portræt Valdemar Schønheyder Møller fra 1893. Kom og hør en af museets inspektører fortælle om værket.

Valdemar Schønheyder Møller. 1893

Anna Ancher var meget betaget af Schønheyder Møllers malerier, og portrættet er det eneste, som hun har malet til portrætfrisen i Brøndums spisesal. Schønheyder Møller er set i profil og malet op af en baggrund, der ligner en form for tapet med et mønster, som man kan skimte i nederste venstre hjørne.

Valdemar Schønheyder Møller gik på kunstakademiet i København i 1883-1884, og i 1886 blev han undervist af P.S. Krøyer på Kunstnernes Frie Studieskoler. Han kom til Skagen første gang i sommeren 1891, i august 1892 og sidste gang i juni 1893, et ophold der varede helt indtil jan 1894. Under sit sidste ophold fandt han ifølge Michael Ancher sit kunstneriske kald, nemlig at male solen og de gule, røde og violette farvenuancer, der omgiver solskiven.

Fra 1893 stammer en del værker med titler som: Middagssol, Efterårssol, Solnedgang og Det sidste sollys. I december 1894 rejste Schønheyder Møller til Paris, og i 1896 bosatte han sig i Fontainebleauskoven for at fortsætte sine eksperimenter med solen og dens lys. Under sit ophold i Paris skrev han hjem til en slægtning om sit arbejde med sollyset: “Min sol skelner ikke mellem levende og dødt, den opløser alt i lyse, lette toner – den er lysets musik, en musik, der ligger i tredie og fjerde oktav. Min sol er solen for dens egen skyld og naturen for solens skyld, et billede i to valører – solen og alt det øvrige.”

For at male disse malerier med sollyset måtte Schønheyder Møller stirre direkte på solen flere gange om dagen, og i 1901 holdt han op med at male, fordi den systematiske stirren på solen havde ødelagt hans syn. Omkring 1900 fik han en maniodepressiv psykose og døde under en indlæggelse på sindssygehospitalet i Aarhus den 3. maj 1905, kun 41 år gammel.