Månedens billede

Der er selvfølgelig masser af sne på månedens billede i december. Vi går i dybden med Holger Drachmanns maleri Udsigt fra mit atelier. Snestorm, når museumsinspektøren fortæller om værket, der indgår i museets særudstilling.
Eventyrspillet Hr. Oluf han rider, der blev bestilt i anledning af Holger Drachmanns 60-års fødselsdag i oktober 1906 til opførelse på Det kgl. Teater, blev en fiasko. Påvirket af oplevelsen rejste Drachmann til Skagen, og ligesom i andre perioder, hvor hans digtning var i krise, vendte han sin energi mod maleriet. Som resultat heraf ses blandt andet Udsigt fra mit atelier. Snestorm.
Drachmann kom første gang til Skagen i 1872 tre år efter sin debut som maler. Han vendte tilbage til stedet flere gange i 1870’erne, 80’erne og ikke mindst i 90’erne, men først med købet af huset Pax i 1902, beliggende i Skagen Vesterby, slog han sig mere permanent ned i Skagen.
Her har Drachmann siddet i sit atelier og set ud på den fygende snestorm. Til venstre i billedet kan man se den mølle, der engang stod i Skagen Vesterby, og lidt længere til højre i billedet ses Skagen Kirke, før den blev ombygget og renoveret i 1909-1910. Drachmann har understreget snestormens rasen ved at male tydelige, diagonale penselstrøg i himlen, men det er den silhuetagtige person i billedets nederste venstre hjørne, der for alvor viser, hvor meget det stormer. Personen strider sig frem på vej ud i det åbne landskab.
Drachmann har afstemt billedet i blå, violette og hvide nuancer, der med deres kølighed er med til at understrege det kolde og barske vejr, der påvirker hele landskabet. Både i sit forfatterskab og i sine malerier anvendte han på den måde naturen som stemningsbærer.