Månedens billede

I oktober er månedens billede Holger Drachmanns Solnedgang en januardag i Skagen fra 1907, der først for nyligt har fået plads i samlingen. Kom og hør museumsinspektøren fortælle værket, der blev til i en turbulent tid i Drachmanns liv.

Holger Drachmann er i dag mest kendt for sine litterære værker, men han var oprindeligt uddannet marinemaler. Igennem hele livet fortsatte Drachmann med at male og havde altid en skitsebog med sig, klar til at dokumentere det han så. Tro mod sin uddannelse og passion faldt motivvalget ofte på havet og livet omkring det. I de tidlige år bar hans værker præg af uddannelsen på kunstakademiet, hvor guldaldermaleriet ikke helt havde sluppet sit tag. Senere udviklede hans malestil sig til at være mere ekspressiv og eksperimenterende, og som det er tilfældet ved maleriet her, arbejdede han ofte med en meget tynd maling, hvor både undertegningen og lærredet skinner igennem malingen.

Billedet er malet den 19. januar 1907, et lille år før Drachmanns død den 14. januar 1908. Det viser en vinterdag med usædvanlig flot og stille vejr, med en jolle på havet og en på stranden. Himlen er farvet i orange, gule og lilla farver i det, der må være en solopgang, hvis stranden er Skagen Sønderstrand, hvilket er det mest sandsynlige. Roen i billedet er måske endnu mere bemærkelsesværdig, når man tænker på, at det er malet i en periode, hvor Drachmann havde en alvorlige kontroverser med den nære kollega P.S. Krøyer, der var ved at gøre sit portræt af Drachmann Ved kaminilden færdig. Det blev så svært for de to kollegaer, at være i stue sammen, at Michael Ancher måtte træde til og mægle imellem dem. Det mundede ud i værket Krøyer maler Drachmann i dennes atelier på Skagen, som Ancher malede mens Krøyer portrætterede Drachmann.