Månedens billede

Kom og hør om den svenske maler Paul Graf og om kunstnerkolonien i Skagen, når museumsinspektøren fortæller om månedens billede Et frieri i Pikardiet fra 1891, som hænger i Brøndums spisesal.

Paul Graf studerede på Kunstakademiet i Stockholm i årene 1885-1886 og videreuddannede sig senere hos Léon Bonnat i 1887-1891, hvor flere af skagensmalerne også havde studeret.

Graf kom til første gang til Skagen i september 1891 efter opholdet i Frankrig og kom igen året efter i juni og september. Hans maleri Et frieri i Pikardiet er det ene ud af blot to malerier i Brøndums spisesal, hvor motivet ikke er fra Skagen. Det er indsat i spisesalen af skagensmalerne selv omkring det tidspunkt, hvor det er malet, lige som det er tilfældet med de øvrige malerier. De har således selv ment, at det hørte til.

Dømmer man ud fra titlen er der tale om en romantisk scene, hvor en hyrdedreng frier til en ung hyrdinde. Det unge par er indrammet af højt græs og den høje horisontlinje leder tanken hen på japansk kunst, hvor man helt udelader centralperspektivet. En lille sti langs billedets højre side skaber dog rum og dybde i motivet. Stien leder øjet hen mod møllen og fåreflokken i baggrunden, hvor man også kan se solen, der er ved at gå ned.

I portrætfrisen i Brøndums spisesal findes et portræt af Paul Graf malet af Jens Vige i 1891.