Månedens billede

Månedens billede i juni er Laurits Tuxens store pastel Sankt Hansblus. Kom og hør, når vi sætter fokus på værket, der er et af museets første værker og for nyligt er blevet konserveret.

Denne store pastel af Laurits Tuxen er et af Skagens Museums første værker. Museet blev stiftet i 1908 af bl.a. Michael Ancher, P.S. Krøyer og Laurits Tuxen. Museet åbnede for første gang for publikum i 1911 i Krøyers Hus, året efter Krøyers død, men man ønskede sig en større museumsbygning i Skagen Østerby. Det ønske blev først realiseret i 1928, men for at etablere museet var det nødvendigt, at kunstnerne selv donerede en vis mængde af egne værker til museet.

Laurits Tuxens værk Sankt Hansblus fra 1920 er et af disse første værker, skænket til museet i 1926 af Tuxen selv og hans hustru Frederikke.

Værket er et mesterværk i pastel på et meget stort stykke papir. Pastelkridt er tørre kridt, hvor pigmenterne kun er bundet sammen af meget lidt bindemiddel. Farverne står således særligt klart og er langtidsholdbare. Anna Ancher var en af de første danske kunstnere, der brugte pastelkridt allerede i 1880’erne og en af de få, der udførte færdige værker i pastel og ikke kun brugte disse kridt til skitser. På samme måde kan Tuxens gennemførte pastel ses som et selvstændigt værk, selvom det er et forarbejde til et maleri.

Sankt Hansblus er for nyligt blevet konserveret og har fået et mindre reflekterende glas for, der gør det muligt at se værket helt anderledes skarpt og klart end tidligere.

Motivet og måden det er udført på er helt enestående, men man kan også trække paralleller til Krøyers oliemaleri Sankt Hansblus på Skagen strand fra 1906. På begge værker ses nemlig Tuxen selv med skitseblokken i højre side i færd med at tegne bålet.