Månedens billede

I april måned går vi i dybden med værket Landskab fra Civita d’Antino, der er et af maleren Johannes Wilhjelms motiver fra Italien. Kom og hør om værket og om Johannes Wilhjelms italienske forbindelse.

Civita d’Antino er en lille Italiensk bjergby omkring 100 km øst for Rom. Den har dannet rammen for mange danske kunstneres malerier. En af de mest centrale kunstnere var Kristian Zahrtmann, som besøgte byen mange somre i træk og tilmed købte hus i byen. Om vinteren underviste han på Kunstnernes Frie Studieskoler i København, hvor han lærte mange unge kunstnere at kende. Han trak flere af sine studerende med på sommerophold i Civita d’Antino, og hans hjem blev omdrejningspunkt for samtaler om kunsten.

Wilhjelm havde en klar forbindelse til Zahrtmann, da hans bror blev gift med Zahrtmanns søster allerede mens Wilhjelm gik på Krøyers Skole i 1893. Wilhjelm rejste samme år med Zahrtmann til Civita d’Antino. Senere, i vinteren 1903/04, gik Wilhjelm på Zahrtmanns Skole.

Wilhjelm opholdt sig i lange perioder i Italien og vendte tilbage flere gange hele livet igennem. Hans første børn blev født i Italien, og både han og hans hustru lærte at tale sproget flydende. Således kunne hustruen Johanne Marie Wilhjelm senere under opholdene i Skagen undervise Ancherparrets datter Helga Ancher i Italiensk.

Wilhjelm skabte også sine første hovedværker i den lille bjergby. Værket Landskab fra Civita d’Antino menes at være skabt i perioden mellem Wilhjelms første ophold i Italien og hans studietid på Zahrtmanns Skole. Det forestiller den let genkendelige trappe i byen og det farverige landskab i baggrunden. Yderst til højre ses tre italienske kvinder i folkedragt. Farverne i maleriet bærer tydeligt præg af den skarpe sydlandske sol, og den unge malers nære forhold til Zahrtmann, der var fortaler for et særligt koloristiske maleri.