Månedens billede

Kom og gå i dybden med motivet og hør om skagensmaleren Anna Ancher, når museumsinspektør Charlotte Linvald fortæller om månedens billede I det grønne fra 1884.

Anna Anchers kunst bliver ofte forbundet med klare farver og sitrende lysindfald. Indimellem har Anna Ancher dog også beskæftiget sig med helt anderledes motiver, som her hvor hun har malet veninden Helene Christensen omsluttet af havens mørkegrønne rum.

Haven var et yndet motiv hos mange af skagensmalerne. Især fra 1890’erne og frem blev Skagens haver gjort til maleriske scener, hvor borgerskabets nytilkomne turister kunne dase og malernes festlige liv kunne udfolde sig. I Anna Anchers billede er der dog noget andet på færde. Stemningen er melankolsk og mystisk, og Helene Christensen fremstår med en gusten hudfarve, som leder tankerne hen på træthed og sygdom. Hun har dog et lille smil om munden, som bidrager til værkets hemmelighedsfulde stemning.

Skagen Museums første direktør, kunstkritiker og kunsthistoriker Karl Madsen skrev om værket i sin bog ”Skagens Malere og Skagens Museum” fra 1929:
”Anna Ancher har malet et mærkeligt billede af hende, hvor hun mellem dunkle træer ligger henstrakt i græsset som en poetisk skikkelse med Leonardo-smil.”