Månedens billede

Månedens billede er Poul Anker Bechs Væltet bord i Råbjerg Mile fra 1988. Hør museumsinspektør Sara Line Batson Matzen fortælle om værket.

Poul Anker Bech. Væltet bord i Råbjerg Mile. 1988

Månedens billede i oktober er Poul Anker Bechs Væltet bord i Råbjerg Mile fra 1988. Der er en stille melankolsk stemning i det vidstrakte, sandede landskab. Der er spor efter flere mennesker og en bevægelse ud mod horisonten. Der må ligge en historie bag, men det er op til betragteren selv at fortælle den. Det kunne være en beskrivelse af P.S. Krøyers maleri Sommeraften på Skagen Sønderstrand fra 1893, men det er det ikke.

Poul Ancher Bech (1942-2009) var en af samtidens mest kendte og bedst sælgende nordjyske malere. Kontrast og paradoks var kodeord for hans produktion, og værket Væltet bord i Råbjerg Mile er knap 100 år yngre end skagensmalerens kendte værk. Landskabet som stemningsbærer er en fællesnævner mellem de to malerier, men Bech balancerer ofte mellem humor og uhygge i sine værker, hvor skæve perspektiver og ting, der er taget ud af kontekst, forvirrer og forundrer på samme tid.