Intro til Drachmanns Hus

Holger Drachmann var en af de allerførste skagensmalere, der rejste til Skagen og blev betaget af stedet. På denne omvisning kan du høre om Drachmanns liv og arbejde i de rum han levede i. Vi ser på de kunstværker han havde hængende på væggene og de kuriositeter han omgav sig med og får fortællingen om den flamboyante personlighed, der havde så stor betydning for skagensmalernes kunstnerkoloni og senere stiftelsen af Skagens Kunstmuseer, der nu tæller Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus.
Levemand, forfatter, digter, journalist, kvindebedårer, marinemaler. Holger Drachmann kunne smykke sig med mange titler, og hans farverige personlighed skinner igennem i det, der skulle vise sig at blive hans sidste hjem. Han købte huset på Hans Baghs Vej i 1902, og boede der indtil sin død i 1908 med sin tredje hustru Soffi.
Da Drachmann og Soffi købte huset i 1902 gennemgik det en større om- og nyindretning, og der blev desuden bygget et stort atelier til, alt sammen efter tegninger af P.S. Krøyer. Huset, eller Pax, som Drachmann døbte det, fremstår i dag stort set som da han boede der. På væggene hænger omkring 150 tegninger og malerier, hovedsageligt af Drachmann selv, ligesom møbler, andet inventar og personlige genstande alt sammen er bevaret.
Drachmanns Hus åbnede som museum i 1911. I 2010-2011 gennemgik huset en gennemgribende restaurering. Drachmanns Hus fusionerede i 2014 med Skagens Museum, og er derfor i dag et statsanerkendt museum.