Morten Søndergaard modtager Drachmann-legatet

Den 9. oktober uddeles Drachmannlegatet til digter Morten Søndergaard

Drachmannlegatet er et af Danmarks ældste forfatterlegater og er blevet uddelt siden 1917. Med legatet følger et ophold på Klitgaarden Refugium og 15.000 kroner

Morten Søndergaard tildeles legatet for sit ”specielle og originale forfatterskab med dets udsøgte sprog”, skriver legatkomitéen

Drachmannlegatet tildeles i år den danske digter Morten Søndergaard. Det er Drachmannlegatets komité, som består af forfatterne Jens Christian Grøndahl og Hanne Marie Svendsen, der har udpeget den mangefacetterede Morten Søndergaard som årets legatmodtager.

Der er en stærk livsvilje i dette meget specielle og originale forfatterskab med dets udsøgte sprog, der, båret af både ømhed og humor, styrke og voldsomhed, fører læseren videre i en undersøgelse af skriften og verden.” skriver komiteen.

Morten Søndergaard er uddannet fra Forfatterskolen i 1992 og har siden udforsket sprogets mange dimensioner. Han debuterede med Sahara i mine hænder (1992) og har siden skrevet digtsamlinger, bidraget til udstillinger, udgivet plader, stået bag oversættelser af bl.a. Jorge Louis Borges samt skabt genreløse og tekstløse bøger. Senest har han og sønnen Sophus Helle oversat det ældgamle værk Gilgamesh (2019) og alene har han udgivet bogen Journal 2019 (2019). En stor del af Morten Søndergaards tekster er oversat til andre sprog og han er to gange blevet nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Legatkomiteen kalder årets legatmodtager ”en forsker i sproget”: ”Et tilbagevendende tema er forbindelsen mellem sproget og kroppen, mellem sproget og tilværelsens fysiske manifestationer, som forfatteren med vidåbne sanser iagttager og registrerer, mens han søger at finde en mening i kaos.

Drachmannlegatet er et af Danmarks ældste forfatterlegater. Det blev uddelt første gang i 1917 og er siden blevet uddelt årligt med kun få brud på Holger Drachmanns fødselsdag den 9. oktober. Blandt de tidligere modtagere af legatet findes navne som Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, Frank Jæger, Ole Sarvig, Inger Christensen, Klaus Rifbjerg og Ib Michael.

Uddeling af Drachmannlegatet
Den fysiske uddeling og fejring af Drachmannlegatet er i år udskudt på ubestemt tid på grund af Covid19-situationen i Frederikshavn Kommune.
Følg i stedet med på vores Facebook- og Instagram-profiler, hvor vi markerer begivenheden i dag, den 9. oktober 2020, med videoer fra legatmodtager Morten Søndergaard og Hanne Marie Svendsen, medlem af legatkomitéen.