Anna Anchers Æblepie

Der var æblepie på menuen i Anchers Hus, mens Anna, Michael og Helga Ancher boede der. En af husets tjenestepiger har nedfældet opskriften til det, Anchers Café i dag sælger som Annas Æblepie, som laves i tre stadier: æblekompot, mandelmasse og samling. Vi bringer hermed opskriften på den kulturhistoriske kage.

6-8 store æbler
Lidt vin
25 kvint stødt melis
25 kvint finthakkede skoldede mandler (en kvint svarer til 5 gram)
4 æggeblommer
Finthakket citronskal
5 æggehvider

Æblekompot
Begynd med at lave æblekompotten. Den kan med fordel laves i god tid, eventuelt flere dage før den skal bruges, men den kan også laves lige inden du samler tærten.

Først skrælles æblerne og kernehuset fjernes. Derefter skæres de i mindre stykker og sættes til at småkoge i en passende gryde. Brug gerne nogle gode madæbler med masser af smag og som måske kan koge lidt ud. I den originale opskrift, der blev fundet i Anchers Hus, har man ikke brugt sukker, hvilket passer rigtig godt til det endelige resultat. Æblerne skal koges med en smule vin. Opskriften afslører ikke hvilken vin beboerne i Anchers Hus foretrak at bruge heri, men lad endelig være med at vælge den dyreste du har.

Sørg for at røre i æblerne ofte, så de ikke brænder på. Æblerne bør ikke koges helt ud, men må gerne beholde noget af deres form og fasthed, så de giver lidt bid i tærten, når den serveres.

Mandeltop
Når æblekompotten er færdig, laves mandelmassen, som skal på tærtens top. Først piskes æggehviderne stive og stilles til side.
I en anden skål blandes de finthakkede mandler, stødt melis og den finthakkede citronskal. Heri blandes æggeblommerne og røres godt sammen til en sammenhængende masse.

Nu skal de piskede æggehvider vendes forsigtigt i mandelmassen. Det gør du bedst med en dejskraber og en god portion tålmodighed, så luften ikke går ud af dine hvider. Vend det hele godt sammen. Nu skal massen fordeles ovenpå æblekompotten.

Tærten samles
I den originale opskrift lægges æblekompotten i et smurt gratinfad med den luftige mandeltop ovenpå, hvorefter den bages og spises direkte af fadet med sukker på toppen. Anchers Café har dog moderniseret tærten lidt og ønsker du at gøre os kunsten efter, skal du fore et tærtefad med din yndlingslinsedej. Placer æblekompotten herpå og fordel mandelmassen ud over kompotten. Det giver en tærte, der minder mere om dem, vi kender i dag, og gør det nemmere at servere et smukt stykke tærte for dine gæster.

På Anchers Café kan vi godt lide at drysse kagen med perlesukker og masser af mandelflager, men det er helt op til dig.

Bagetid
I Anna Anchers tid var der ikke diverse moderne ovne med varmluft som vi kender dem i dag. Dengang er kagen sikkert blevet bagt ved meget høj varme i forhold til nutidens ovne. I Anchers Café vil vi anbefale at bage kagen ved 175 grader i en varmluftsovn. Kagen skal bage i cirka en time eller indtil mandeltoppen ikke længere blævrer, når man rører ved den. Vær endelig ikke bange for at kagen bliver lidt mørk, den smager nemlig dejligt alligevel.

Bagerens tip
Vær forsigtig når du pisker dine æggehvider. Hvis de bliver pisket for meget, danner de knolde som kan være svære at røre ud i den luftige dej.

Server eventuelt lidt creme fraiche eller flødeskum til kagen – eller måske endda en rigtig god klat vaniljeis.