Omvisningstyper

Skagens Museum KonserveringsværkstedetSærudstillinger Anchers Hus  Drachmanns Hus

Skagens Museum

Intro til samlingen

På omvisningen får du en bred introduktion til Skagens Museum, som rummer verdens største samling af skagensmalernes billeder. Vi ser på udvalgte hovedværker og møder dermed nogle af kunstnerkoloniens hovedpersoner fra slutningen af 1800-tallet. Du får svar på, hvorfor kunstnerkolonien opstod, hvem skagensmalerne var, samt hvad der inspirerede dem. Desuden får du indblik i Skagens Museums egen enestående historie, som er tæt knyttet til kunstnerkolonien og den omkringliggende by.

Fokus

Udgangspunktet for omvisningen er den aktuelle samlingsophængning Fokus, som har museets hovedværker i centrum. På omvisningen går vi i dybden med udvalgte billeder, når vi ser på kunstnernes forstudier og dermed får et fascinerende indblik i den kunstneriske skabelsesproces.
Vi hører desuden små uddrag af breve, skitsebøger og notesbøger fra museets arkiv, hvor man kan følgeden kunstneriske proces fra idé til færdigt værk. Og så skal vi høre hvordan værkerne blev modtaget i deres samtid. Nogle værker høstede stor ros, men det kunne også gå den anden vej, og man kunne blive offer for hård kritik fra anmeldere, kollegaer og publikum.

Skifer og tegl – om museets arkitektur og historie

På denne omvisning ser vi på Skagens Museums spændende og tidstypiske arkitektur – en fortælling, der strækker sig fra skagensmalernes tid, til i dag og videre ud i fremtiden. Museets ældste del blev opført i 1928 efter tegninger af arkitekt Ulrik Plesner, hvor en visionær bestyrelse i samspil med arkitekten sikrede at museets samling kunne blive under samme tag langt ud i fremtiden. Museets nyeste tilbygning fra 2016 er tegnet af arkitektfirmaet Friis og Moltke, og vi skal høre om hvilke overvejelser og ideer der ligger bag den seneste om- og tilbygning og hvorfor arkitekturen er en vigtig del af museets fremtid. Undervejs kommer vi ind på byens generelle bygningshistorie fra begyndelsen af 1800-tallet, og hører om hvordan denne historie kan aflæses i museets bygninger.

Om museets nyerhvervelser

På omvisningen kan du høre om de nyeste værker i Skagens Kunstmuseers samling og lære om museets indsamlingspolitik og overvejelser i forbindelse med et køb. Da Skagens Museum åbnede i 1928 bestod samlingen af 325 værker. I dag, efter fusionen med de to kunstnerhjem Anchers Hus og Drachmanns Hus i 2014, er samlingen oppe på omtrent 9000 værker. Museet køber stadig nye værker, hvis de har relevans for at supplere museets samling. Det kan fx dreje sig om et motiv, en kunstner, eller en tidsperiode som ikke allerede er repræsenteret tilstrækkeligt i samlingen.

Brøndums spisesal og dens historie

Brøndums spisesal på Skagens Museum er noget ganske særligt.  Det var her kunstnerne samledes, spiste, diskuterede og festede, og det var her kunstnere valgte at sætte deres kunstneriske aftryk med dekorationer på paneler og døre, med portrætfrisen og de mange indfældede malerier på væggene. Det var også i denne sal Skagens Museum blev stiftet i 1908.  På denne omvisning får I hele fortællingen om hvorfor Brøndums hotels spisesal blev en del af Skagens Museum og hører bl.a. om krovært og hotelejer Degn Brøndums store betydning for skagenskunstnerne i slutningen af 1800-tallet.

Børneomvisning – for børn ifølge med voksne

Hvem var Michael, Anna, Marie, Søren og Rap? Hvorfor er der så mange fiskere på malerierne? Hvad er Den blå time? Og hvad mon kunstnerne lavede, når de ikke malede? Alt det og meget mere kan I få svar på, når vi inviterer på omvisning i børnehøjde. Omvisningen er for alle, der ønsker at være med på en børneomvisning og niveauet tilpasses gruppen.

Besøg konserveringsværkstedet

Skagens Kunstmuseer har sit eget konserveringsværksted, som er indrettet med professionelt udstyr og materialer.

Besøg i værkstedet kan bestilles i det omfang, arbejdet i værkstedet tillader det. Kunstkonservatoren fortæller om bevaringsområdet og giver et indblik i de aktuelle konservering- og restaureringsopgaver. Gæster, der har booket besøg er velkomne til at medbringe egne værker og få en udtalelse om bevaringstilstand, vi vurderer dog ikke værkets økonomiske værdi.

Læs mere om et besøg i konserveringsværkstedet og book her

Særudstillinger

 

Björck & Rantzau – Together we get somewhere

Til 29. december 2017

Omvisningen giver et spændende indblik i hvordan en nulevende kunstner, Jacob Rantzau, er blevet inspireret af et af Skagens Museums værker, den svenske maler Oscar Björcks Båden sættes i søen fra 1884.
Foruden Björcks værk udstilles Rantzaus to store malerier og ca. 60 skitser.
Omvisningen fortæller om hvor og hvordan dette samarbejde fandt sted, og vi skal se nærmere på de store betydningsmæssige forskelle mellem de to kunstneres værker.

Bindesbøll – om kunstneren og keramikken

Til 29.december 2017

Omvisningen giver et indblik i arkitekt og formgiver Thorvald Bindesbølls frodige og originale talent. Bindesbøll var en markant skikkelse i kredsen omkring skagensmalerne, og museet har derfor en fin samling af hans værker. Han arbejdede med formgivning af keramik, grafiske mønstre og designs, sølvtøj, smykker, interiørs og arkitektur. Omvisningen har dog særligt fokus på museets egen samling af hans udtryksfulde og unikke krukker, men også på hans livfulde udsmykning af døre og paneler i Brøndums spisesal samt på hans nuværende synlighed i Skagen by.

Fanget i gips – Axel Lochers teaterstatuetter

Udstillingsperiode: 16. september 2017 – 02. april 2018

Billedhuggeren Axel Locher (1879-1941) var søn af skagensmaleren Carl Locher. I sin store serie af teaterstauetter i gips efterlod Axel Locher sig et enestående vidnesbyrd om sin samtids teater. Mød datidens kendte skuespillere som Poul Reumert, Bodil Ipsen og Oalf Poulsen i deres glansroller – foreviget i gips af Axel Locher. Hør også om Axel Lochers store offentlige udsmykninger og om hans porcelænsarbejder, der findes i mange danske hjem.

Kunstnerhjemmene

Omvisning i Anchers Hus

Anna og Michael Ancher var to af de absolutte hovedpersoner i kunstnerkolonien i Skagen. På denne omvisning får du et spændende indblik i deres liv og værk samtidig med at vi bevæger os rundt i deres hyggelige og personlige hjem, som i dag står stort set som da Anna Ancher døde i 1935. Ancherparret skabte et usædvanligt hjem med møbler fra mange forskellige tidsaldre og miljøer. I hjemmet findes både lokalt håndværk, souvenirs fra udenlandsrejser og gaver fra lokalsamfundet, fra kongefamilien og internationale berømtheder. På væggene er der malerier og tegninger, som parret selv og deres mange danske eller udenlandske kunstnervenner har lavet.

Anchers Hus åbnede som museum i 1967 og fusionerede med Skagens Museum i 2014, og er derfor i dag et statsanderkendt museum.

Omvisning i Drachmanns Hus

Holger Drachmann var en af de allerførste skagensmalere, der rejste til Skagen og blev betaget af stedet. På denne omvisning kan du høre om Drachmanns liv og arbejde i de rum han levede i. Vi ser på de kunstværker han havde hængende på væggene og de kuriositeter han omgav sig med, og får fortællingen om hans flamboyante personlighed og store kunstneriske talent. Da Drachmann købte huset i 1902 gennemgik det en større om- og nyindretning efter tegninger af P.S. Krøyer. Huset fremstår i dag stort set som da han boede der.
Drachmanns Hus åbnede som museum i 1911. I 2014 fusionerede det med Skagens Museum, og er derfor i dag et statsanerkendt museum.

Book en omvisning