Månedens billede

Museumsinspektør Sara Line Batson Matzen fortæller om Anna Anchers billede ‘Portræt af Ane Hedvig Brøndum’, som er et af kunstnerens mange portrætter af moderen. Anna Ancher levede i sit voksne liv lige rundt om hjørnet fra forældrene, som hun havde et nært forhold til.

Hun har malet en del portrætter af moderen Ane Hedvig Brøndum, en arbejdsom kvinde, der arbejdede som bestyrerinde af gæstgiveriet frem til hun var 70 år. På værket er Madam Brøndum portrætteret i den berømte blå stue på Brøndums Hotel, hvor hun ofte sad og skrev breve og læste i biblen efter at have trukket sig tilbage fra arbejdet. På maleriet er den aldrende kvinde faldet hen i tanker. Hun er klædt i sort med et tørklæde om håret, og hendes grove hænder er foldede fromt foran hende, hvilket peger hen imod hendes religiøse liv.

I dette værk får vi ikke en lang og detaljeret fortælling om Anna Anchers relation til moderen, men snarere en sjælfuld skildring af en gammel kvinde, der sidder urokkeligt og med rank ryg, nærmest som kunne hun blive siddende for evigt. Den dybe blå farve i maleriet understøtter motivets melankolske tone, men er nærmest også et motiv i sig selv, ligesom Anchers karakteristiske lysindfald, der kryber ind i det blå og henover bordet foran moderen.

Anchers Hus er kun åben denne dag i tidsrummet kl. 13:30-15:00. Alm. entré